Problemi nove mobilnosti: Samo je na dnu Rajne u okolici Kölna oko 500 električnih romobila!

Profesionalni ronioci javljaju da ovakve pojave nisu karakteristične samo za okolicu Kölna nego se električni romobili mogu naći u mnogim drugim rijekama

Kako je krenulo, električni romobili postat će veliki pobjednici nove mobilnosti. Udomaćuju se i kod nas, a u Europi i drugim dijelovima svijeta tvrtke za njihovo rentanje profitabilne su operacije. 

No, s električnim skuterima javljaju se i mnogi problemi. Jedan je sigurnosni aspekt (nesreće vozača i ljudi na koje povremeno nalete), a drugi je ekološki. Njemački WDR javlja da je samo na dnu Rajne u okolici Kölna oko 500 električnih romobila. Odbacili su ih korisnici, a sad oni mirno leže na riječnom dnu i zagađuju… Teško ih je sve izroniti jer je rijeka na tom mjestu brza i opasna. 

Profesionalni ronioci javljaju da ovakve pojave nisu karakteristične samo za okolicu Kölna nego se električni romobili mogu naći u mnogim drugim rijekama. U njihove baterije vrlo brzo prodire voda i oni ispuštaju toksične kemikalije. 

Tvrtke koje rentaju električne romobile svoje parkinge sad udaljavaju od rijeka, nadajući se da će tako spriječiti korisnike ili obične prolaznike da ih bace u vodu. 

Slično je u Americi, nakon samo dva tjedna u prometu u San Franciscu je nestalo ili je trajno oštećeno 200 od 650 romobila, a u Portlandu su deseci završili u rijeci Willamette. 

Očigledno je i rentanje romobila siva zona koju treba urediti.