Prometna pravila: Pogledajte gdje je sve zabranjeno koristiti sustave za detektiranje kamera za nadzor brzine i uređaje koji ometaju njihov rad!

U Belgiji, Luksemburgu, Švedskoj ili Srbiji možete čak završiti u zatvoru ako dobivate informacija o točnom položaju kamera naporedno prije nego što dođete do njih ili ometate rad kamera

Korištenje aplikacija koje vas upozoravaju na neposrednu blizinu prometnih kamera za nadzor brzine, uređaji koji detektiraju radare, pa čak i opcije na navigacijskim uređajima koje vas obavještavaju o neposrednom položaju kamera – sve je te zabranjeno u Njemačkoj i zbog toga ćete platiti kaznu od 75 eura. Štoviše, putnici u automobilima mogu imati uključene aplikacije, ali o neposrednom položaju kamera ne smiju obavještavati vozača (tko će to kontrolirati). Dakle, zabranjeno je apsolutno sve što upozorava vozače da im je na ruti kamere i šalje signale (zvučne).

Kako je u ostalim europskim državama? U Belgiji, Luksemburgu, Švedskoj ili Srbiji možete čak završiti u zatvoru ako dobivate informacija o točnom položaju kamera naporedno prije nego što dođete do njih ili ometate rad kamera. U Švicarskoj je kazna 200 eura, u Češkoj može ići sve do 7300 eura, a u Italiji je kazna za detektore do 3312 eura. U Austriji je zabranjeno imati detektore lasera koji funkcioniraju pomoću radio valova i kazna je do 4000 eura. U toj državi aplikacije nisu zabranjene.

U Hrvatskoj je kazna 2000 kuna za korištenje sustava koji detektira ili ometa radar i javlja mu grešku. U Mađarskoj su detektori legalni, a sustavi koji ometaju rad kamera su ilegalni ako ih koristite (možete ih imati u automobilu, ako nisu aktivni). U Poljskoj su uređaji za ometanje ilegalni, baš kao i u Rusiji te u Sloveniji (kazna 500 eura).

U većini ostalih europskih država postoje neki oblici kazne za ometanje radarskih i laserskih policijskih uređaja, a u nekima i za detektore. Uglavnom, najbolje je ne riskirati i voziti po propisima. U tom slučaju neće vam trebati spomenuti uređaji.