Zaboravljeni dio opreme automobila: Gdje su nestali bočni vjetrobrani?

Deflektori vjetra na bočnom prozoru bili su veliki hit u 80-ima, ali nestali su jednako brzo kao što su i došli

Danas ćemo pažljivije pogledati što je ukrašavalo bočne prozore mnogih automobila u ne tako davnoj prošlosti. Popularni deflektori zraka ili bočni vjetrobrani služili su kao zaštita od strujanja zraka, štitnik za kišu pa i kao modni dodatak. Ovi mali komadići plastike za pričvršćivanje na bočna stakla automobila, za razliku od mnogih drugih dodataka kojima smo ukrašavali naše automobile 80-tih, imali su svoju misiju i funkciju. I radili su! Barem donekle.

To je bilo prije nego što su klima-uređaji i filtri kabine ušli u većinu automobila. Potreba za ventilacijom i svježim zrakom bila je veća nego danas, a ovi dodatci sprečavali su oluju u kabini vozila.

S deflektorima biste mogli otvoriti prozor bez provale propuha i kiše u automobil. Osim toga, koristio je i zbog buke vjetra i turbulencije koja se uvijek javlja kod otvorenih prozora. U tom su smislu funkcionirali kako je bilo zamišljeno.

Mnogi od ovih deflektora vjetra također su bili zatamnjeni/obojeni – za razliku od većine stakala automobila u to vrijeme. Dakle, vozač i putnici nisu biti toliko zaslijepljeni sunčevom svjetlošću sa strane.

Ali trendovi se mijenjaju pa tako i automobili. Danas možete kupiti bočne vjetrobrane i Cijene se kreću od oko 300 kuna za set. No, popularnost im nije velika kao prije tridesetak godina.