Tehnologija i policijski rad: Kako funkcioniraju kamere za otkrivanje korištenja mobitela u vožnji?

Za izricanje kazne potrebno je samo da vozač drži mobitel, a da policija ne mora dokazivati ​​za što je služio

Jedan zanimljivii primjer… Nizozemska policija koristi kameru za otkrivanje vozača koji koriste mobitele u vožnji. Znate i sami da se pametni telefoni, čitanje poruka, nazivanje obitelji i prijatelja, pregledavanje društvnih mreža te upravljanje vozilom slažu kao predstavnici dvije suprotstavljene stranke u TV duelu. Korištenje mobitela je opasno, Nizozemci to znaju i kažnjavaju to.

MONOcam je mobilna kamera na stativu. Uređaj se može postaviti unutar i izvan urbanih područja. Kamera dolazi sa softverom koji je razvila nizozemska policija. Ovaj softver omogućuje MONOcamu da prepozna vozače koji imaju mobilni uređaj u rukama. Za izricanje kazne potrebno je samo da vozač drži mobitel, a da policija ne mora dokazivati ​​za što je služio – telefoniranje, korištenje aplikacije, upravljanje navigacijskim sustavom ili listanje glazbenog popisa za reprodukciju. Ako MONOcam uhvati sumnjivu situaciju, a softverski algroitmi to prepoznaju, fotografiju se prenosi službeniku iz Team Traffica. Policajac procjenjuje je li uređaj korišten. Ako je tako, drugi časnik provjerava sliku radi konačnog zaključka. Utvrdi li se prekršaj, službenik šalje sve Središnjoj agenciji za naplatu kazni (CJIB), koja zatim šalje kaznu vozaču. Prvi od takozvanih pametnih MONOcama nedavno je predan prvoj područnoj policijskoj jedinici.

MONOcam je tehnički testiran posljednjih osamnaest mjeseci, uključujući provjeru usklađenosti zakonodavstva o osobnim podacima. To se postiže softverom koji automatski zatamnjuje lica mogućih suputnika s vidljivim samo licem vozača. Slike fotoaparata nakratko se spremaju na prijenosno računalo koje dolazi s MONO kamerom. Čim su službenici pregledali slike i proslijedili ih na naplatu kazne, slike se brišu. Fotografije prekršitelja tada ostaju pohranjene samo u Središnjoj agenciji za naplatu kazni, što je već slučaj s fotografijama snimljenim radarskim setovima i kamerama za mjerenje brzine. Policija očekuje da će primjena MONOcama doprinijeti većoj sigurnosti na nizozemskim cestama.