Ostati bez vozačke dozvole u samo dva (kriva) koraka: Dovoljni su pretjerana brzina i alkohol!

Među vozačima vlada mišljenje da je negativne bodove teško prikupiti, stoga mnogi ne obraćaju pozornost na njih, ali činjenice su drugačije

Policijska uprava osječko-baranjska objavila je zanimljivo razmišljanje o tome kako vas samo par prekršaja dijeli od ostanka bez vozačke. Negativni prekršajni bodovi propisani su kao pravna posljedica pravomoćne osude za počinjene prekršaje. Vozači koji su skloni činjenju prometnih prekršaja vrlo često ne znaju da pojedini prekršaji sa sobom nose i negativne bodove, ali ne koje oni posljedice sa sobom nose. U konačnici prekasno shvate da su izgubili status vozača motornih vozila te ih je potrebno pravovremeno upozoriti na posljedicu stjecanja negativnih bodova.

Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisano je da se negativni bodovi dodjeljuju za teže prometne prekršaje pa se tako može za pojedini prekršaj dodijeliti maksimalno 6 bodova. Razdoblje koje je zakonom određeno kao period akumuliranja bodova je dvije godine, a protekom roka od dana pravomoćnosti odluke kojom su upisani, oni se brišu iz evidencije.

Ako vozač u razdoblju od dvije godine prikupi 12 negativnih prekršajnih bodova, rješenjem će mu se ukinuti i oduzeti vozačka dozvola. Mladom vozaču se već nakon prikupljenih 9 negativnih prekršajnih bodova ukida i oduzima vozačka dozvola. Zakon definira mlade vozače kao vozače motornih vozila u dobi do navršene 24. godine života, koji posjeduju vozačku dozvolu izdanu na teritoriju Republike Hrvatske.

Vozaču kojem je ukinuta i oduzeta vozačka dozvola ne može pristupiti ponovnom polaganju vozačkog ispita u roku od 2 godine od trenutka pravomoćnosti rješenja o ukidanju i oduzimanju vozačke dozvole.

Negativni prekršajni bodovi su jedna od najtežih sankcija koje Zakon o sigurnosti prometa na cestama propisuje jer direktno dovode do isključenja iz prometa vozača na dulje vremensko razdoblje i gubitak prava na upravljanje vozilom. Osim novčane kazne, dodatni trošak je i ponovno polaganje vozačkog ispita nakon dvije godine. Za vozače koji ne poštuju rješenje o ukidanju i oduzimanju vozačke dozvole propisana je i sankcija, novčana kazna u visini od 10.000 do 20.000 kuna ili kazna zatvora u trajanju do 60 dana, te im se izriče i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom.

Među vozačima vlada mišljenje da je negativne bodove teško prikupiti, stoga mnogi ne obraćaju pozornost na njih, ali činjenice su drugačije. Mladi vozač u samo jednom događaju kao što je prekoračenje brzine vozilom u naselju za više od 50 km/h od dopuštene brzine i upravljanje pod utjecajem alkohola u krvi iznad 0,50 g/kg prikupit će 9 negativnih prekršajnih bodova. Također vozač koji unutar dvije godine napusti mjesto prometne nesreće u kojoj je netko ozlijeđen i odbije preliminarno testiranje na prisutnost alkohola ili opojnih droga u organizmu prikupit će 12 negativnih prekršajnih bodova što će rezultirati ukidanjem vozačke dozvole. Osim počinjenja navedenih osobito teških prometnih prekršaja negativne bodove je lako prikupiti i počinjenjem kombinacije prekršaja za koje su propisana 3 negativna prekršajna boda a tim prekršajima pripada prekoračenje brzine u naselju za više od 30 km/h od dopuštene brzine ili prolazak kroz crveno svjetlo što će u konačnici rezultirati ukidanjem vozačke dozvole.

Na području Policijske uprave osječko-baranjske od 1. kolovoza 2019. godine rješenjem je ukinuto 104 vozačke dozvole vozačima i 62 vozačke dozvole mladim vozačima. Također, izdano je 164 rješenja o nemogućnosti podnošenja zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole na rok od dvije godine.