Znate li priču o najbržoj Škodi svih vremena? Jurila je 365 km/h i napunila je 11 godina!

Uz pomoć Revo Technika motor je dosegnuo 600 KS

Prošlo je 11 godina otkako je jedna posebna Škoda postavila brzinski rekord za tu marku. Posebno pripremljena Škoda Octavia vRS (druga generacija Octavije) dosegla je impresivnih 365 km/h u slanoj pustinji Bonneville u Utahu, postavši najbrži 2,0-litreni automobil s turbo punjačem na svijetu i najbrža Škoda ikad napravljena. Kao dio Škoda UK Heritage Fleeta, rekordna Octavia obnovljena je prošle godine.

Prije jedanaest godina izvedene su mnoge modifikacije na Octaviji. Sustav ubrizgavanja je promijenjen kako bi isporučio više goriva u motor, poboljšan je sustav hlađenja, a tu je i novi Garettov turbo s većim tlakom. Zanimljivo, zbog postizanja veće krajnje brzine ugrađen je ručni mjenjač iz obične Octavije Greenline s dužim prijenosnim omjerima. Uz pomoć tunera Revo Technika motor je dosegnuo 600 KS.

Kotači su dobili aerodinamičke navlake i posebne gume Goodyear, dok su kočnice potpuno uklonjene a straga je postavljen padobran. Radi smanjenja težine, unutrašnjost je potpuno ogoljena, s kavezom i vatrogasnim aparatima za sigurnost.

Novinar Richard Meaden bio je za upravljačem vozila. Do danas je to najbrža Škoda.