Vozačke dozvole na pametnim telefonima: Kreću prvi projekti!

Pandemija je nekim ljudima pomogla da se lakše snalaze u pohranjivanju osobnih podataka na svojim telefonima

Teško je zamisliti da smo, na primjer, 1998. godine živjeli bez pametnih telefona, ali nekako smo se snalazili, nismo se sudarali na nogostupima, padali s bicikala, živjeli u mraku jer nismo platili struju, bili neinformirani poput izoliranog plemena u prašumi Amazone… Danas je, pak, mnogima neshvatljiv život bez ekrana, baterije, dobre veze (internetske) i malo softverske podrške. Pozivamo druge, šaljemo poruke, čitamo vijesti, a najčešće ni sami ne znamo što cilj gledanja u pametni telefon. Pa, evo (još) jedne korisne funkcije. Stanovnici Arizone i Georgije u SAD-u uskoro će moći koristiti svoje iPhone pametne telefone i Apple satove kao digitalne vozačke dozvole ili osobne iskaznice. Vozači koji žive u Kentuckyju, Marylandu, Oklahomi, Iowi, Utahu i Connecticutu sljedeći su na redu.

Apple nije jedini koji će izdavati digitalne vozačke dozvole u Sjedinjenim Državama. Prema izvještaju New York Timesa, država New York radi s IBM-om na mogućnosti proširenja sustava putovnica Excelsior Pass na vozačke dozvole. Sa ovim konceptom se slaže i savezna vlada. U travnju je Ministarstvo domovinske sigurnosti (DHS) priopćilo da traži podatke o nadolazećim pravilima za mobilne digitalne vozačke dozvole.

No jesu li digitalne iskaznice dobra stvar? S gledišta privatnosti i sigurnosti, to je zasad nejasno – oni koji su pokrenuli projekt tvrde da je sve u okvirima pravila i zakona te da podaci osobni podaci nisu ugroženi.

Pandemija je nekim ljudima pomogla da se lakše snalaze u pohranjivanju osobnih podataka na svojim telefonima, što bi moglo objasniti zašto vlasti i tehnološke tvrtke napreduju s idejom digitalnih vozačkih dozvola.

Appleova, koja je prvi put najavljena na prezentaciji u lipnju, korisnicima iPhonea omogućuje spremanje osobnih podataka i dozvola u aplikaciju Wallet.