Dostava vozačke dozvole na kućnu adresu: Koliko to košta? Što je redovni i ubrzani postupak?

Uručenje vozačke dozvole vozaču u žurnom postupku vrši se u roku od 24 sata od zaprimanja zahtjeva

Svi smo se pasivizirali tijekom prošle godine. Ne ide se nikamo a i ne ide nam se nikamo, osobito ne stajati u redu i obijati šaltere u institucijama raznim. Dostava na kućnu adresu imperativni je zahtjev na svim područjima. Sve bismo željeli obaviti u tri klika mišem ili tri poteza prstom po ekranu pametne naprave i da se naručeno u tili čas ukaže na našem kućnom pragu. Naručeno valja dočekati ležerno sa ili bez papuča na nogama, kako i priliči kućnom izdanju.

U tom smislu i u skladu s tim zahtjevima mijenjaju se i propisi. Mnogi još ne vjeruju ali čak se i vozačka dozvola može dostaviti doslovno na kućni prag. Naravno, još uvijek postoji mogućnost da vi svoju traženu vozačku dozvolu sami preuzmete u nadležnoj policijskoj upravi, odnosno policijskoj postaji gdje ste i podnijeli zahtjev ali otvorena je i opcija da se vozačka na zahtjev baš vas kao podnositelja dostavi na upravo na vašu adresu prebivališta, boravišta, uobičajenog prebivališta ili odobrenog stalnog ili privremenog boravka.

Znači samo treba tražiti i biti će vam udovoljeno! Nije tajna da ta i takva dostava nešto i košta! Sve košta, uostalom! Upravo sa svrhom utvrđenja točnog iznosa „dostave vozačke na kućni prag“ krajem mjeseca siječnja ove godine stupilo je na snagu Rješenje o utvrđivanju cijene obrazaca, registarskih, pokusnih, prenosivih i izvoznih pločica! Tamo lijepo i jasno piše kako cijena obrasca vozačke dozvole – redovni postupak – koja se na zahtjev podnositelja zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole dostavlja na adresu, iznosi ni manje ni više nego 181,00 kn. Ne bi trebalo zaboraviti trošak dostave, Pravilnik o vozačkim dozvolama je tu jasan. Naime, dostavu vozačke dozvole na adresu prebivališta, boravišta, uobičajenog prebivališta ili odobrenog stalnog ili privremenog boravka podnositelja zahtjeva obavlja pravna osoba ovlaštena za tehničku izradu vozačkih dozvola putem dostavne službe uz naknadu ugovorenu s dostavnom službom. Dakle govorimo o dostavi na vašu adresu u redovnom postupku.

Kolika je razlika u odnosu na cijenu izdavanja po koju se „mora ići na noge“ u svrhu podizanja „na šalteru“ u nadležnoj policijskoj upravi, odnosno policijskoj postaji! Nevelika, gotovo zanemariva. Naime, cijena obrasca vozačke dozvole – redovni postupak je 151,00 kn. Što znači redovni postupak? To znači 30 dana! Uručenje vozačke dozvole vozaču u redovnom postupku vrši se najkasnije u roku od 30 dana od dana zaprimanja zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole. Čini vam se to silno dug period? Ukoliko vam gori pod petama, možete vi vozačku dozvolu dobiti i u roku 3 radna dana računajući od zaprimanja zahtjeva. Taj vam se postupak zove ubrzani postupak. Cijena je nešto viša! Cijena obrasca vozačke dozvole koja se izdaje u ubrzanom postupku je 200,00 kn.

Međutim, ukoliko vi hoćete sada i odmah, nema nikakvih problema! Može i to! Žurni postupak! Postoji! Uručenje vozačke dozvole vozaču u žurnom postupku vrši se u roku od 24 sata od zaprimanja zahtjeva! Vidite kako se može kad se hoće i kad se plati jedan pristojan novčani iznos. Naime, kod izdavanja vozačke dozvole u žurnom postupku cijena obrasca vozačke dozvole iznosi 450,00 kn.

Postoji i sankcija za zaboravne. Ne možete vi očekivati da će vam službe čuvati do kraja vječnosti, vozačku koju ste zaboravili podići ili koju niste podigli iz bilo kojeg razloga! Vozačka dozvola koju vozač ne preuzme u idućih 90 dana od dana isteka rokova propisanih za izradu vozačke postaje nevažeća, a nadležno tijelo će vozačku dozvolu poništiti!

Još jedna značajna sitnica! Nemojte da vas nespremne zateknu dugovi iz prošlosti. Mogli bi se iznenaditi! Prekršajni zakon propisuje uskratu izdavanja vozačke dozvole ili produljenja njene valjanosti ali i uskrata registracije motornog vozila ili produljenja registracije motornog vozila osobi koju u roku iz odluke o prekršaju ne uplati pravomoćno izrečenu novčanu kaznu.