Rakete ne lete u svemir zbog koronavirusa: Vlada nestašica tekućeg kisika!

Nedostatak vozača kamiona sa certifikatima potrebnim za transport kisika samo dodatno povećava problem

Dok se američke bolnice pune pacijentima s težim oblicima koronavirusa, NASA je objavila da će odgoditi nadolazeće lansiranje satelita. Tekući kisik potreban za polijetanje rakete potreban je u bolnicama, gdje liječnici koriste važan resurs za održavanje teških kovid bolesnika na životu.

Nedostatak vozača kamiona sa certifikatima potrebnim za transport kisika samo dodatno povećava problem, a postoji zabrinutost i zbog odgađanja lansiranja drugih raketa.

Na nedavnom simpoziju u Koloradu, predsjednica SpaceX -a Gwynne Shotwell pozvala je sve koji imaju pristup tekućem kisiku da se jave.

– Sigurno ćemo se pobrinuti da bolnice imaju kisik koji im je potreban, ali ako netko ima viška kisika, pošaljite mi e-mail – rekla je.

Landsat 9, čije je lansiranje odgođeno najranije do 23. rujna, osmišljen je za snimanje Zemlje svakih osam dana, nadziranje kopnenih resursa i pružanje neprocjenjivih informacija znanstvenicima.

Na Zemlji, ako zapalite vatru, ona može povući kisik iz zraka, ali kad se popnete u atmosferu uskoro u zraku ne ostaje mnogo kisika. To znači da rakete trebaju vlastiti kisik kako bi mogle djelovati.

Za proizvodnju tekućeg kisika, poznatog kao LOX u industriji, inženjeri uzimaju zrak i hlade ga na ekstremno niske temperature. Zatim se ta tekućina propušta kroz proces destilacije, ponekad više puta kako bi se kisik odvojio od dušika i drugih komponenti zraka. U bolničkim uvjetima liječnici stavljaju pacijente na kisik kako bi povećali razinu kisika koju udišu iznad prirodno prisutnog u zraku. Kisik dolazi u bolnice u tekućem stanju jer omogućava bolje skladištenje. Pacijentima se potom daje u plinovitom stanju.