Klima, radio, video: Koliko struje gubi električni automobil u prometnoj gužvi?!

Istraživanje pokazuje da se samo vrlo mali dio baterije električnog automobila koristi za održavanje udobnosti i zabavne sadržaje u automobilu

Rad benzinca ili dizelaša u prometnoj gužvi troši gorivo, a taj proces smanjili su start/stop uređaji. No, kako je s električni automobilima, ako, na primjer, zaglavite u Držićevoj ulici u Zagrebu ili na Slavonskoj aveniji?

Britanska organizacija za zaštitu potrošača Which? bavila se tim pitanjem. Je li potrošnja uređaja poput klime, radija ili ukljuečnog tableta toliko visoka da ih treba isključiti dok stojite, pogotovo ako vam je baterija blizu kraja?

Za terensko ispitivanje Volkswagen ID.4 bio je zaustavljen više od sat vremena s upaljenim svjetlima. Klima uređaj i grijanje sjedala bili su na najvišoj postavci. Također se streamala glazba, a video se reproducirao na dva ekrana straga. Pokazalo se da je utjecaj na potrošnju energije mali. Nakon sat i četvrt došlo je do gubitka od samo 2 posto kapaciteta, odnosno 13 kilometara dometa.

Istraživanje pokazuje da se samo vrlo mali dio baterije električnog automobila koristi za održavanje udobnosti i zabavne sadržaje u automobilu. Which? je upozorio da je ispitivanje provedeno ljeti i predložio da bi se kapacitet baterije mogao smanjiti brže ako je hladnije jer baterije neće raditi optimalno. Potrošačka organizacija uskoro će ponoviti test u zimskim uvjetima.