Nisu mogli više pogriješiti: Prije više od 12 godina vodeći menadžeri u autoindustriji predvidjeli su kako će izgledati tržište…

Predvidjeli su menadžeri da će svi automobili na cesti biti ekonomični hibridi

Gledati u staklenu kuglu nezahvalan je posao, osim ako vam to nije struka pa puštate mašti na volju i uzimate novac lakovjernima. IBM je 2008. pitao 125 vodećih menadžera u autoindustriji kako će izgledati tržište 2020. godine, a oni su gotovo papagajski ponovili da će svaki automobil na cesti biti hibrid, objavio je Vice.com. Dakle, mogli su mirne duše predvidjeti da će iste godine Slaven Belupo osvojiti Ligu prvaka, neki bend s Radio Banovine svirati 2018. na svadbi princa Harryja te da će skupina poduzetnika iz Hrvatske poletjeti u svemir svojom letjelicom u obliku Mercedesove trokrake zvijezde.

Prošle godine hibridi i plug-in hibridi činili su samo 10 posto tržišta u Europskoj uniji, odnosno zanemarivih 3 posto tržišta u Americi. Dakle, menadžeri u autoindustriji promašili su za golemih 90 posto ili 97 posto, ovisi koju regiju želite promatrati.

Sad bismo se sigurno svi lijepo nasmijali da iza prognoza ne stoje i konkretne akcije u koje su bačene milijarde eura. U Americi je Ford 2008. počeo razvijati male aute, vodeće informativne agencije su počele javljati da se velikim pick-upovima i SUV-ovima ne piše dobro. Bačen je novac u razvoj, sastajale su se uprave i odbori, inženjeri su razvijali nove modele i pogone, a rezultat je? Svo ono što su menadžeri propustili predvidjeti. SUV-ovi i pick-upovi su još veći u Americi (pa i Europi), a dolazi era električnih automobila. Barem se zasad tako čini ili da ih opet pitamo… Kako će izgledati tržište automobila za 12 godina?