Osiguranje automobila u istoj klasi: Gotovo 60 posto je skuplji kasko za električna vozila!

Odlučite li se za električno vozilo platit ćete veći iznos za kasko nego za benzinca. Kakva je situacija s obaveznim osiguranjem?

Premda su na prometnici ravnopravni kad bismo pogledali njihovu snagu, u praksi je situacija između automobila s električnim i benzinskim pogonima daleko drugačija. Električni su agilniji u nižim okretajima, ali uz manju maksimalnu brzinu koju postižu. Potrošnja električnih je daleko manja što se tiče iznosa u kunama koji biste platili za kilovate električne energije nego na benzinskoj pumpi čije cijene obaraju rekorde. Uzmite u obzir i kako električni automobili u prosjeku imaju oko 500 dijelova, a benzinski oko 2000 dijelova. Istražili smo koliko će vas koštati novo vozilo, obavezno osiguranje i kasko osiguranje. Za primjer smo uzeli dva nova automobila performansi sličnih na papiru – Renault Clio s benzinskim motorom snage 96 kW i Renault Zoe s električnim motorom snage 100 kW. Razlika u punoj cijeni između vozila je ogromna – Zoe je 92 posto skuplji od Clija.

Za oba modela ćete platiti identičan iznos obaveznog (AO) osiguranja od 5097 kuna, na primjeru jedne hrvatske osiguravateljske kuće. Napominjemo kako u cijeni nema nikakvih popusta na koje su korisnici u Hrvatskoj naviknuti tako da se cijena u konačnici spušta ovisno o vašem statusu kojeg imate kao vozač. Dakle, cijena ovisi o razredu što se tiče snage motora, a ne o vrsti pogona.

Za Zoe se ne plaća PPMV (posebni porez za motorna vozila) s obzirom na vrijednosnu komponentu, nema poreza za ekološku komponentu dok se za Clio plaća 4400 kuna ekološke komponente. Kad se pojavite na tehničkom pregledu onda ćete za benzinski Clio platiti 326 kuna: 152 kune za tehnički pregled osobnog vozila, eko test 100 kuna te oko 10 kuna za obrasce i registre tehničkog pregleda. Za Zoe ćete platiti manji iznos – u 202 kune uključeno je 152 kune za tehnički pregled te oko 10 kuna za obrasce i registre tehničkog pregleda.

Odlučite li se za kasko osiguranje dvaju Renaultovih vozila, razlike u cijeni su izuzetno velike, što je i logično s obzirom da je osnova u tom slučaju cijena vozila koja se itekako razlikuje. Osnovna premija punog kasko osiguranja za Renault Clio s 1,3 benzinskim motorom je 8069 kuna, a na taj iznos treba dodati 10 posto pa u konačnici cijena kaska iznosi 8876 kuna. Osnovica za obračun premije je vrijednost vozila od 136.313 kuna. Dakle, platit ćete 6,5 posto vrijednosti vozila.

Električni Renault Zoe ima gotovo dvostruko veću vrijednost od 261.198 kuna, a dodamo li 10 posto poreza dolazimo do iznosa od 14.136 kuna. To je 5,4 posto vrijednosti vozila. Jasno, i na iznose za kasko osiguranje se mogu dobiti popusti, ali generalni zaključak je da se kod kasko osiguranja radi o razlici od 59 posto.