U Njemačkoj raste panika zbog moguće nestašice AdBluea: 90 posto cestovnog transporta je ugroženo!

Predlaže se formiranje državnih rezervi AdBluea u Njemačkoj

Zbog visokih cijena plina kemijska industrija smanjuje proizvodnju. Tako je BASF smanjio proizvodnju amonijaka, ključnog sastojka AdBluea, a isto su najavili njemački SKW, te mnogi drugi proizvođači. Cijena plina je toliko visoka da se proizvodnja AdBluea ne isplati. Adblueu također raste cijena, procjena je da će ga uz sadašnje zalihe biti dovoljno u srednjoročnom razdoblju. Kupovat ćete ga skuplje, ali zasad se čini da neće biti nestašica.

Sad je zazvonilo za uzbunu u Njemačkoj, jer oko 90 posto kamiona u transportu roba koristi AdBlue. Logističke tvrtke već upozoravaju na vjerojatnu nestašicu, a ministar prometa Anderas Scheuer povukao je prvi potez i sazvao sastanak prijevozničkih udruga s ministarstvom gospodarstva. Predlaže s formiranje državnih rezervi AdBluea.

Ako još ne znate, otopina AdBlue se koristi u vozilima s dizelskim motorima (ubrizgava se u SCR katalizatore kod Euro 5 i Euro 6 vozila te kamiona od 2008. godine) za smanjenje emisija dušikovih oksida. Automobili i kamioni mogu raditi bez nje, ali kod mnogih proizvođača motori neće startati ako je rezervoar ispražnjen. Tako je riješeno softverski, ali ako radi bez AdBluea, štete za motor neće biti – samo će emisije dušikovih oksida biti mnogo veće.