Amerikanci i drugi gospodarski divovi ruše cijene nafte: Posegnut će u državne rezerve!

Ova odluka usuglašena je s Kinom, Japanom, Indijom, Južnom Korejom i Velikom Britanijom

Cijene nafte su podivljale, a sad je vrijeme da ih se nekako obuzda. Pogotovo kada počnu drastično utjecati na životni standard, poskupljenja drugih proizvoda i usluga. Američki predsjednik Joe Biden najavio je da će američka vlada iskoristiti strateške rezerve nafte i tako smanjiti cijene sirove nafte na svjetskim tržištima. Ova odluka usuglašena je s Kinom, Japanom, Indijom, Južnom Korejom i Velikom Britanijom. Sveukupno će iz američkih rezervi biti pušteno 50 milijuna barela sirove nafte.

Uprava je mjesecima govorila da traži alate koji su joj na raspolaganju za smirivanje tržišta nafte. Nacionalni prosjek za galon plina bio je 3,409 dolara u ponedjeljak, što je više od 2,11 dolara prije godinu dana, izvještava CNBC.

Sjećate se, tijekom lockdowna cijene su naglo pale. Proizvođači nafte okupljeni oko OPEC-a namjerno su ograničavali proizvodnju kako bi izbjegli daljnji pad, unatoč zahtjevima Bijele kuće za povećanjem proizvodnje.

Međutim, od tada je potražnja naglo porasla, a cijene sirove nafte nedavno su dotakle sedmogodišnji maksimum. To je dovelo do visokih cijena goriva za potrošače, a u Hrvatskoj je, na primjer, država ograničila cijenu bezina na 11,10 kuna.

Amerikanci su odlučni i kažu da su spremni poduzeti i druge mjere u svrhu obuzdavanja cijena nafte. Mnoge krize su ionako umjetno stvorene, a u nekima od njih najmoćnije države mogu pokazati zube, ako to žele.