Pothvat na ledu: Četveromotorni Airbus A340 prvi put je sletio na Antarktiku!

U svom kapetanskom dnevniku, Mirpuri je objasnio kako je uzletno-sletna staza morala imati posebne utore urezane u nju kako bi omogućila više trenja prilikom slijetanja zrakoplova

Na Antarktiku je prvi put sletio Airbus A340. To je također bio prvi put da je A340 sletio na plavi ledenjački led, rekao je pilot ekspedicije, kapetan Carlos Mirpuri, u svom kapetanskom dnevniku. Let je organizirala je Hi Fly, portugalska mala zrakoplovna tvrtka, u kojoj je kapetan Mirpuri također vršitelj dužnosti potpredsjednika. A340 je poletio 2. studenog ujutro u 8 ujutro po lokalnom vremenu iz Cape Towna u Južnoj Africi, prije nego što je preletio 4630 km do Antarktika i zatim natrag. Svaki od ovih letova trajao je nešto više od pet sati, a posada je provela manje od tri sata na najjužnijem kontinentu.

Antarktika je opasno mjesto za pilote. Zaleđeni kontinent nema klasične zračne luke, što znači da piloti moraju uzeti u obzir skliske uvjete i težinu svog zrakoplova pri slijetanju na led. Kako je kapetan Mirpuri istaknuo, A340 je težio velikih 190 tona kada je stigao na svoje odredište, što znači da je bilo napetosti dok se približavao pisti od plavog ledenjačkog leda. Međutim, Mirpuri je također rekao da su on i njegov tim bili uvjereni da su “napravili svoju domaću zadaću kako treba”, te da je A 340 s četiri motora i velikim dometom zapravo idealan zrakoplov za njihovu misiju.

Zrakoplov je unajmio luksuzni pustolovni kamp pod nazivom Wolf’s Fang, koji je organizirala turistička tvrtka Antarktika White Desert. Cilj je bio dovesti zalihe na udaljenu lokaciju.

U svom kapetanskom dnevniku, Mirpuri je objasnio kako je uzletno-sletna staza morala imati posebne utore urezane u nju kako bi omogućila više trenja prilikom slijetanja zrakoplova, koji bi inače skliznuo niz zaleđenu pistu zbog teškog tereta. Piloti su također morali nositi posebnu opremu za oči zbog odsjaja koji je dolazio s leda pri slijetanju.

– Stapanje piste s okolnim terenom i golemom bijelom pustinjom oko vas čini procjenu visine u najmanju ruku izazovnom – objasnio je Mirpuri. Srećom, Mirpuri i ostatak posade A340 uspjeli su sigurno sletjeti i trebalo im je manje od tri sata da isporuče sav teret timu Wolf’s Ganga.

Nakon povijesnog leta, isti A340 će se koristiti za let nekoliko odabranih turista i znanstvenika, zajedno sa zalihama tereta, na udaljenu lokaciju na Antarktiku. Očito je da uz svemirski turizam, također počinju rasti i druge grane luksuznih putovanja…