Bicikli i mobiteli, glazba… Koriste elektroničke uređaje često, a oni povećavaju rizik od nesreća!

Korištenje elektroničkih uređaja značajno povećava rizik od nesreća, čak i u relativno sporom biciklističkom prometu. Oni koji nose slušalice imaju povećan rizik od nesreća za preko 50 posto

Vožnja biciklom sve je popularnija, a tako bi i treblo biti jer ste u gradskoj vožnji često brži i okretniji, a bicikli su mnogo blagonakloniji prema klimi od automobila. Distraktori u prometu nisu samo problem za vozače motornih vozila: prema istraživanju Allianza u Njemačkoj, mnogi biciklisti su također nepažljivi u prometu jer slušaju glazbu, telefoniraju, tipkaju na WhatsAppu ili prate navigacijski uređaj umjesto cesta.

Čak 27 posto od 1200 ispitanih biciklista priznalo je da sluša glazbu tijekom vožnje biciklom. Kod mlađih osoba u dobi od 18 do 24 godine bilo ih je gotovo tri četvrtine (71 posto).

Navigacije i elektronički brzinomjeri također su široko rasprostranjeni u biciklističkom prometu, s velikim potencijalom za distrakciju. Više od četvrtine (27 posto) svih biciklista ima zaslon pričvršćen na svoj bicikl. Među mlađima između 18 i 24 godine, jedanaest posto je priznalo da su razgovorali pametnim telefonom na biciklu, 15 posto često piše kratke poruke.

Prema proračunima Allianza, korištenje elektroničkih uređaja značajno povećava rizik od nesreća, čak i u relativno sporom biciklističkom prometu. Oni koji nose slušalice imaju povećan rizik od nesreća za preko 50 posto.