Znate li da je u Hrvatskoj izrečena novčana kazna zbog gledanja glazbenih spotova tijekom vožnje?!

omparacije radi u Velikoj Britaniji vozač ne smije uopće dodirivati mobitel kako bi primjerice fotografirao, pregledavao internetski preglednik ili obavio neku drugu radnju

Kada i kako smo  postali taoci mobitela, teško je baš točno utvrditi. Uglavnom bez mobitela nikuda, nigdje. Ideje, uspomene, obveze, kontakti, podsjetnici, prijeđeni koraci sve je u njima! Od otvaranja očiju zbog alarma koji trešti iz njega do sklapanja kapaka, prije čega se još jednom ovlaš baci pogled na ekran te sprave, on je uz nas! Ovisnost 21. stoljeća! Nema se tu što za dodati. To što to svi čine oko nas ne znači da ovisnost ne postoji, taoci smo te sprave ma koliko to ponižavajuće zvučalo. Više od 5 milijardi ljudi na svijetu koristi mobitel, mnogi danonoćno!

Kako se onda odvojiti od njega tijekom vožnje? Davno su prošla vremena kad se mobitel koristio samo za razgovor s drugim osobama, telefoniranje i slanje poruka. Pretraživanja internetskih stranica, fotografiranje, gledanje različitih sadržaja na ekranima mobitela, zahtjeva vizualnu, fizičku i kognitivnu pažnju vozača. Svašta se gleda, u cestu i promet najmanje. Veliki je problem što upravo mladi vozači s nedostatnim iskustvom pripadaju „online generaciji“, generaciji kojoj mobiteli od uvijek „rastu iz dlana“!

Koristiti  se u vožnji mobitelom nije dozvoljeno, stara dobro poznata stvar. Vozač vozila za vrijeme vožnje ne smije upotrebljavati mobitel niti druge uređaje na način koji bi umanjio mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom. Mobitel se može koristiti za vrijeme vožnje ako se upotrebljava naprava koja omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruke.

Kazna također nije impresivna i rijetke njezin iznos odvraća od korištenja mobitela. Svega 1.000,00 kn, a može biti i niža ako vam sud utvrdi posebno izražene olakotne okolnosti.

Za izricanje kazne zbog uporabe mobitela u vožnji ne traži se nužno da ste baš razgovarali, držali mobitel na uhu, policija prati nove trendove u korištenju mobitela, točnije njegovih zabavnih sadržaja. Općinski prekršajni sud u Zagrebu uredno je izrekao novčanu kaznu vozaču koji je za vrijeme vožnje upotrebljavao mobitel koji je bio postavljen na držaču na način da su se tijekom vožnje na mobitelu „puštali glazbeni spotovi“! Kako je utvrđeno da je tome bilo baš tako? Kako bi se lijepo reklo „onako iz prve ruke“ ili preciznije iz „neposrednog gledanja“! Naime, policijski službenici su to neposredno utvrdili pri zaustavljanju vozila. I što je bilo? Izrekli su mu novčanu kaznu od 1.000,00 kn! Vozač nije sporio da je doista bio okupiran glazbenim spotovima tijekom vožnje ali mu se kazna učinila previsokom. Prigovorio je! Istakao kako su se zaista „puštali glazbeni spotovi“ na mobitelu tijekom vožnje, rekao kako je svjestan da se time umanjuje mogućnost njegovog reagiranja kao vozača, a povrh svega nije u zadnje tri godine prekršajno kažnjavan.

I koliko to gledanje spotova tijekom vožnje košta u konačnici? Zapravo sitnica. Okrivljenika je Općinski prekršajni sud u Zagrebu presudom  Pp-15756 od 30. 9. 2021. proglasio krivim i kaznio novčanom kaznom od 300,00 kuna i još mu odredio troškove prekršajnog postupka od 100,00 kn. Naravno ukoliko kaznu plati u roku 15 dana od primitka presude 2/3 izrečene kazne smatrat će se da je kaznu platio u cijelosti. Zašto tako mali iznos kazne? Sud je istakao da postoje posebno izražene olakotne okolnosti, iskreno priznanje prekršaja i dosadašnja prekršajna nekažnjavanost.

Komparacije radi u Velikoj Britaniji vozač ne smije uopće dodirivati mobitel kako bi primjerice fotografirao, pregledavao internetski preglednik ili obavio neku drugu radnju. Vozači koji krše zabrane korištenja mobitela za vrijeme vožnje dobit će šest kaznenih bodova i morat će platiti do 200 funti Ukoliko ih uhvate ponovo kako koriste svoj mobitel, prijeti  vozaču odlazak na sud i plaćanje kazne do 1000 funti, te zabrana vožnje najmanje šest mjeseci.