Zagrljaj je sve čvršći: Raste kinesko vlasništvo u Mercedes-Benzu na obostrani interes!

Tvrtka sa sjedištem u Stuttgartu otvorila je u listopadu novi tehnološki centar u regiji Peking. Ondje radi preko 1000 inženjera

Ako vam nije poznato, dvije kineske tvrtke imaju značajne udjele u Daimleru, tvrtki koja proizvodi automobile s markom Mercedes-Benza. No posljednje infromacije govore da je jedan kineski proizvođač značajno povećao svoj paket dionica. Državna tvrtka BAIC od 2019. godine drži 10 posto tvrtke. To znači da dva kineska dioničara posjeduju gotovo dvadeset posto kompanije.

Do sada se govorilo samo o pet posto udjela BAIC-a. Daimler je u ponedjeljak potvrdio povećanje udjela. Povećanjem udjela BAIC je prestigao Geely, a to je automobilski proizvođača u vlasništvu milijardera Li Shufua. Prema Daimleru, Geely drži 9,7 posto dionica. Inače, Geeely je i vlasnik Volva.

Šef Daimlera Ola Källenius pozdravio je najnoviji korak:

– BAIC-ov udio u Daimleru odražava našu predanost našem zajedničkom, uspješnom savezu u proizvodnji i razvoju na najvećem svjetskom tržištu osobnih automobila. BAIC je u sporazumu potvrdio da neće povećavati svoj udjel. Zauzvrat, Daimler ima 9,55 posto udjela u podružnici BAIC Motor.