Zanimljivo pitanje: Možete li biti krivi za prometnu nesreću, a oslobođeni kazne?!

U jednom slučaju sud je primijenio odredbu Prekršajnog zakona o oslobođenju od kazne. Oslobodio okrivljenika od kazne za oba prekršaja

Ponekad pomislite kako bi najbolje bilo nestati ali sve što istinski želite je da vas pronađu i pomognu vam! Pitanje je samo tko! Kada se čovjeku dogodi prometna nesreća, najbolje što mu se može dogoditi je da nikog drugog nije ni ozlijedio niti mu štetu bilo kakvu nanio. Imati zdravlje ili još gore život drugog čovjeka na savjesti teret je s kojim nije lako živjeti. Sve je lakše kad si sam u priči, točnije sam u prometnoj nesreći. Izgubili ste kontrolu nad vozilom, sletjeli s prometnice, međutim nitko s vama u vozilu nije bio, niste nikoga udarili, nikom štetu osim sebi nanijeli niste! Međutim, bit je u izostanku drugog sudionika.

Kada se takva situacija u prometu dogodi, a nije rijetka, čovjek bi najradije zatvorio oči i poželio nestati s poprišta nesreće. Nestati i on i njegova olupina od automobila. Zatvoriti oči i praviti se da se to nije dogodilo. S druge strane, treba se izvući! Traži se pomoć drugog čovjeka, drugih ljudi. Treba izići iz vozila, treba vozilo odšlepati, treba otkloniti posljedice, treba potražiti liječničku pomoć. Svjetlo u daljini to su ljudi, bar tako poete govore! Ono što vam posljednje u tom trenutku treba je nailazak policije. Samo su mi još oni nedostajali, da mi nalijepe kakvu kaznu i podebljaju zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj sam nesreću samo sebi nanio! Zna se, čim se dogodi prometna nesreća i dođu policijski službenici, utvrđuje se zbog čega je do nesreće došlo i koji su članci Zakona o sigurnosti prometa povrijeđeni. Netko kriv i odgovoran biti mora. Nevinih teško da će biti ako policija iziđe na očevid! Kriv može biti vozač, kriv mogu biti cestari, može biti i neka treća osoba. Međutim, ako ste sami svjesni da ste skrivili prometnu nesreću i da štetu nikom drugom osim sebi nanijeli niste, zapravo biste voljeli da vas policija mimoiđe, da vas ne nađe, svoje ćete rane već nekako zalizati. Kosti će zarasti, auto će se popraviti ili olupina prodati, ali još kad vam natovare i kakav prekršajni postupak zbog prometne nesreće, to je malo previše. Nije vam dosta vaše muke, izglednih troškova liječenja, popravka, patnje, samo vam još treba policija i prekršajni postupak u kojem će vam natovariti još par tisuća kuna za platiti jer ste uzrokovali prometnu nesreću. To što ste samo sebe „udesili“, zanima li to ikoga?

Dobro, da krivi ste, sletjeli ste! Mora li se taj subjektivni osjećaj krivnje i jada zbog svega što ste sami sebi i samo sebi samome priskrbili još naglasiti s kakvih par tisuća kuna kazne? Kad je teško da bude još teže!

Može li se biti kriv i oslobođen kazne? Na prvi pogled izgleda vam nelogično i nemoguće. Međutim, moguće je! Predviđeno je Prekršajnim zakonom! Topla je preporuka da primjenu te relevantne odredbe Prekršajnog zakona sugerirate sudu ukoliko su u pogledu vas ispunjene pretpostavke za njezinu primjenu! Tražite, predlažite! Borite se za sebe, legitimnim i legalnim sredstvima. Što vas košta?

Što zakon točno kaže po tom pitanju? Prekršajni zakon propisuje kako će sud osloboditi kazne počinitelja kad to zakon izričito propisuje. To je kada sud mora, ali ima i opcija kada sud može, što znači da i ne mora! Sud može osloboditi kazne počinitelja kada ga posljedice prekršaja tako pogađaju da je njegovo kažnjavanje nepotrebno radi ostvarenja svrhe kažnjavanja. Također sud može osloboditi počinitelja prekršaja i u slučaju kad je otklonio ili umanjio posljedice prekršaja ili naknadio štetu koju je njime prouzročio, ili je platio ili je ispunio propisanu obvezu zbog čijeg neplaćanja odnosno neispunjenja je pokrenut prekršajni postupak. Osloboditi ga kazne može i kada se pomirio s oštećenikom i naknadio štetu.

Ova odredba o oslobođenju od kazne doista može biti ljekovita za vaš džep i ukupno mentalno stanje, zato činjenicu njezinog postojanja valja imati na umu. Dakle, nitko ne spori da ste vi počinili prekršaj, samo je sudu ostavljena mogućnost da vas oslobodi kazne. Ukoliko su ispunjene stanovite pretpostavke, dakako. Stoga, ukoliko vam se čini da na vašoj strani ima argumenata za primjenu ove odredbe, ne libite se ukazati na to.

Zanima vas, živi li ta norma u stvarnom životu? Primjenjuje li se ona zapravo ili je unesena u zakon tek tako ga da ukrasi humanim pristupom? Ne, nije to mrtvo slovo na papiru. Viđena je, da viđena je u praksi njezina primjena, kako ne. Upravo kod prometnih prekršaja, prometnih nesreća. Razvidno je to iz recentne sudske prakse, točnije iz presude Općinskog prekršajnog suda u Zagrebu Pp-18321/2021 od 1 ožujka 2021. godine.  Sud je povodom prigovora okrivljenika preinačio obavezni prekršajni nalog te je okrivljenik u cijelosti oslobođen od kazne. Počinjeni prekršaji nisu bili ni malo bezazleni! Naime, vozač je skrivio prometnu nesreću upravljajući neregistriranim vozilom. Zašto je došlo do prometne nesreće? Riječ je o onom čestom razlogu. Vozač nije prilagodio brzinu kretanja vozila osobinama i stanju ceste. Zadobio je teške tjelesne ozljede zbog kojih nije bio sposoban za rad duže vremensko razdoblje. Prekršajnim nalogom izdanom od strane policijske uprave proglašen je krivim, izrečena mu je novčana kazna. Iznos je povećan naravno obaveznim dodatkom. Naravno da je primijenjena i odredba prema kojoj se u slučaju kad je prekršajem izazvana prometna nesreća u kojoj ima ozlijeđenih osoba, počinitelj kažnjava novčanom kaznom za taj prekršaj uvećanom za iznos od dvije tisuće kuna. To što je ozlijeđena osoba ujedno i ista ona osoba koja je i počinitelj tog prekršaja, zakon ne zanima!

Vozač, počinitelj prekršaja izjavio je prigovor protiv obaveznog prekršajnog naloga, naveo da je osobno zadobio teške tjelesne ozljede od kojih se još uvijek oporavlja, da je nezaposlen, priznao je djelo. Priznao da je upravljao neregistriranim vozilom ali zbog egzistencijalne nužde, ukazao kako će njegovoj obitelji, koja se  ionako našla u teškoj situaciji zbog njegove nesreće i zadobivenih ozljeda, plaćanje novčane kazne predstavljati dodatni veliki financijski udarac.

I što je onda bilo? Sud je primijenio odredbu Prekršajnog zakona o oslobođenju od kazne. Oslobodio okrivljenika od kazne za oba prekršaja. Uzeo je u obzir iskreno priznanje, dosadašnju prekršajnu nekažnjavanost, loše imovinsko stanje. Ono što je najbitnije, sud je posebno uzeo u obzir činjenicu da je okrivljenik kao posljedicu prometne nesreće zadobio teške tjelesne povrede pa time posljedice prekršaja tako pogađaju počinitelja da je njegovo kažnjavanje nepotrebno radi ostvarivanja svrhe kažnjavanja. Otegotne okolnosti sud nije našao i stava je da će se u konkretnom slučaju okrivljenik kloniti ovakvih i sličnih prekršajnih djela i bez izricanja propisanih kazni.