Carstvo njemačkih automobila: Znate li koji je rabljeni model vozila najprodavaniji u Europi?

Što se marki tiče, najpopularniji su Volkswagen, pa Mercedes, BMW i Audi. Nakon Golfa najpopularniji rabljeni automobili su Audi A4 i A3 te VW Polo i Audi A6

U zemljama poput Njemačke ili Austrije rabljeni automobili su iz mjeseca u mjesec skuplji nego ikad što se osjeti i na ostalim tržištima, uključujući i naše. Smanjena proizvodnja novih automobila te promjena interesa građana u pandemiji koronavirusa, koji su se počeli orijentirati na osobna vozila, a zanemarivati javni prijevoz, utjecali su i na rast cijena rabljenih vozila.

U slučaju posebno popularnih modela, cijene su porasle za čak 20 do 30 posto – dok je u isto vrijeme ponuda smanjena – piše njemački Focus. Autoscout24, jedna od najvećih internetskih burzi rabljenih automobila u Europi, lani je diljem Europe zabilježila rast cijene od osam posto. Pritom je ponuda smanjena za jedanaest posto. Volkswagen Golf je ostao najpopularniji rabljeni automobil u Europi 2021. godine.

Što se Njemačke tiče, cijene rabljenih porasle su za 21 posto u odnosu na prethodnu godinu. Dvozanemnkasti rast cijena karakterističan je i za mnoge države u Europi. U Njemačkoj prosječni rabljeni automobil košta 21.910 eura, a gledaju li se velike europske države u Italiji je najniža cijena, 17.816 eura.

Što se marki tiče, najpopularniji su Volkswagen, pa Mercedes, BMW i Audi. Nakon Golfa najpopularniji rabljeni automobili su Audi A4 i A3 te VW Polo i Audi A6.

Prema istraživanju Autoscouta, 35 posto kupaca automobila razmišlja o kupnji rabljenog električnog modela. Unatoč lošoj izvedbi na posljednjem Euro NCAP crash testu, Renault Zoe je najpopularniji električni automobil zbog svoje prosječne cijene od 16.400 eura. Teslin Model 3 je na drugom mjestu, a Model S na trećem.