Kraj jedne ere: Ove godine prestaje ugradnja V12 motora u BMW-ove automobile!

M760i, koji sada ima motor sa  600 KS, dva turbo punjača i najveću brzinu od 305 km/h, već neko vrijeme nije bio dostupan za narudžbu u Europi

V12 motori nešto su poput azijskih geparda – ugrožena vrsta! No zbog njih će se rijetko čuti vapaj, jednostavno svijet ide u nekom drugom smjeru, a šifra cilindara V12 nije osobito popularna. Kada je BMW prije gotovo tri i pol desetljeća drugu generaciju serije 7 opremio dvanaestocilindričnim motorom, bio je to veliki udarac na Mercedesovu S Klasu koja je bila deklasirana jer nitko nije očekivao takvo rješenje iz Bavarske. Sedmica se mogla pohvaliti s 300 KS, ograničenje brzine postavljeno je na 250 km/h, a ova krstarica za Autobahn nizala je prodajne rekorde. Ovim motorom okoristili su se razni modeli Rolls-Roycea.

No sada se V12 motoru u BMW-u bliži kraj. M760i, koji sada ima motor sa 600 KS, dva turbo punjača i najveću brzinu od 305 km/h, već neko vrijeme nije bio dostupan za narudžbu u Europi. Limuzina se još prodaje u SAD-u i to po cijeni od 157.800 dolara.

BMW je sada najavio kraj proizvodnje, u lipnju 2022. posljednji motor s dvanaest cilindara bit će ugrađen u jedan automobil njemačke marke. Posljednjih dvanaest vozila bit će na tržištu pod imenom BMW M760i Final V12. Cijena? Velikih 200.000 dolara, ali ovo je jedno od onih vozila koje će držati vrijednost.