Svijet kriminala s naprednim rješenjima: Priveden je konstruktor podmornica za prijevoz droge!

Moreno Ricardo bio je poznat po podmornicama koja su mogla potpuno zaroniti i bile su opremljene električnim motorima

Vlasti u Kolumbiji uhvatile su u svoju mrežu kralja podmornica s drogom – čovjeka čije su usluge, tvrde tužitelji, bile tražene od niza moćnih kriminalnih skupina, od Kolumbije do Meksika. Óscar Moreno Ricardo uhićen u Medellínu početkom siječnja, a američke vlasti traže njegovo izručenje zbog optužbi vezanih za trgovinu drogom. Prema kolumbijskim tužiteljima Ricardo je bio glavni akter odgovoran za koordinaciju proizvodnje i izradu podmornica i polupodmornica s kojim se prevozio kokain s obale Kolumbije.

Sudjelovanje Morena Ricarda u trgovini drogom datira još od 2005. godine, kada je služio kao vozač na brzim brodovima. Tužitelji su rekli da je potom koordinirao isporuke za meksičke kartele i kolumbijske oružane skupine. Prije otprilike pet godina, Moreno Ricardo je navodno počeo proizvoditi podmornice i polupodmornice koje su nosile do pet tona kokaina i koje su slane u Srednju Ameriku, zbog čega je, prema tužiteljima, dobio nadimak Kralj narko podmornica. U podzemlju je navodno bio poznat kao Cachano i El Viejo.

Vlasti su možda potopile navodnog kralja podmornica, ali upotreba polupodmornica za premještanje kokaina, koja datira više od tri desetljeća, samo se povećava kako se širi znanje potrebno za izgradnju brodova. Premda razvoj narko-podmornica zahtijeva velika ulaganja, njihove prednosti u pomorskom krijumčarenju droge su ogromne s obzirom na to koliko ih je teško otkriti i presresti.

U Kolumbiji, gdje su dizajn i proizvodnja podmornice za drogu usavršeni, vlasti su zaplijenile 31 plovilo 2021., što je skok s 23 u 2019. godini.

Trgovci ljudima u drugim dijelovima regije također su koristili podmornice s drogom, a plovila su otkrivena u vodama kod Surinama, Brazila, Venezuele i Gvajane. Prva podmornica za prijevoz droge u Europi pronađena je uz obalu Galicije u Španjolskoj 2019. godine, a prevozila je 3 tone kokaina iz Kolumbije. Vlasti su potom i 2021. izvršile raciju skladišta u španjolskoj obalnoj pokrajini Málagi, gdje je druga podmornica s drogom bila u procesu izgradnje.

Kolumbijski kriminalci prednjače u ovom poslu izrade plovila. U prosincu 2020. američke i kolumbijske vlasti rasformirale su organizaciju koja se na sličan način specijalizirala za proizvodnju i prilagodbu polupodmornica za trgovinu kokainom.

Zašto polupodmornice? Zato što mogu tek djelomično zaroniti, a dio plovila ostaje na površini. Moreno Ricardo bio je, pak, poznat, po plovilima koja su mogla potpuno zaroniti. Njegove podmornice imaju po dva električna motora te paket baterija od 10 tona i tehnološki su veoma napredne…