Što je u garaži ruskog predsjednika Vladimira Putina: Tri automobila i prikolica?!

Na web stranici Kremlja upravo je objavljen popis imovine Vladimira Putina, uključujući automobile koji su u njegovoj garaži

Dok se veći dio Europe trese od straha, a mogao bi i od zime zbog nestanka plina, ruski stručnjaci za odnose s javnošću šalju nam lifestyle teme o svom predsjedniku. Na ukrajinskoj granici gomila se vojna tehnika, svjetska diplomacija danonoćno posreduje i pokušava spriječiti rat. Rusija očigledno ima svoje interese, Zapad i Ukrajina svoje, pa ćemo vidjeti. Čak se i u javnom prostoru mirne Hrvatske po ovom pitanju vode teške rovovske bitke, ali to je već neka druga priča. Idemo se mi vratiti Vladimiru Vladimiroviču koji je u svijetu poznatiji samo po prezimenu – Putin. Prema nekima, on je najbogatiji čovjek na svijetu, odnosno jedan od najbogatijih, s osobnim bogatstvom procijenjenim na više od 200 milijardi eura. Ovu informaciju očito nikada nije potvrdio ni predsjednik niti ruska vlada, ali mnogi se pitaju kako Vladimir Putin živi. S toliko novca, mnogi vjeruju da ruski predsjednik ima kolekciju automobila od kojih bi svaki milijunaš pao u nesvijest. Ipak, prema informacijama koje je prenijela službena web stranica Kremlja, garaža Vladimira Putina nije baš tipična garaža multimilijardera.

Prema popisu imovine ruskog predsjednika koji je objavio Kremlj, Vladimir Putin ima garažu od samo 18 m2 s tri automobila i prikolicom. Automobili nisu ništa specijalno, budući da ima dva GAZ-a i Ladu Nivu. Što se tiče prikolice, ona služi kao baza za integraciju šatora za kampiranje. Dva GAZ-a su M21 Volga, limuzina koja se proizvodila od 1955. do 1970. u Gorkiju i bila je prilično avangardna za to vrijeme. To je naime, jedan od prvih automobila koji je opremljen motorom od 75 konjskih snaga napravljenim u potpunosti od aluminija i spojenim s automatskim mjenjačem.

Do njih je ruska ikona, poznatija od Nevski prospekta, sjajna Lada Niva kupljena 2009. godine. Prema fotografijama koje kruže internetom, radi se o dobro opremljenoj verziji, sa snorkelom ili off-road disaljkom, dodatnim zaštitom za karoseriju, vidljivo izrađennim felgama po mjeri. S druge strane, automobil nema svoj originalni motor, Vladimir Putin je više volio Opelov motor kako bi imao malo više konja ispod haube. Čini se da u svoje slobodno vrijeme Vladimir Putin više voli kampiranje nego odmor u ugodnim ljetovalištima na moru. U njegovoj garaži nalazimo i prikolicu Skif s tendom na uvlačenje. Pogledom na fotografiju čovjeku se nameće pitanje je li predsjednik Putin ikada rasklopio šator i spavao u njemu. Možda na nekom od svojih izleta u postopoljine Sibira kad je lovio štuke, šaptao tigrovima i igrao pasijans s medvjedima.

Teško se hvaliti takvim voznim parkom, ali naučili smo da političari svoj vozni park predstavljaju skromnijim nego što bi mogao biti s obzirom na njihove prihode. Službeni Putinov automobil je Aurus Senat, svojevrsni ruski Rolls-Royce.