Magla, noć, kiša…: Adaptivna rasvjeta prometnica prilagođava se vremenskim uvjetima!

Novi sustav koji se testira u Švicarskoj intenzitet rasvjete odrđuje ovisno o vanjskim uvjetima...

Prilagodljiva prednja svjetla stara su vijest za vozače. Već dugo su dostupne opcije koje automatski uključuju i gase duga svjetla, svjetla u zavojima, automatska svjetla kada padne mrak i LED matrična svjetla. S uličnim svjetlima, međutim, prilagodljivo upravljanje prava je inovacija. Elektroprivreda kantona Zürich (EKZ) sada testira novi pristup kao dio pilot projekta na Seestrasse u Richterswilu.

Za test su izabrane tri dionice od jednog kilometra ceste s različitim osvjetljenjem: prva s natrijevim lampama, zatim s najnovijim LED svjetlima te treće, deset prilagodljivih LED svjetala koje mijenjaju svoje zračenje ovisno o vremenskim prilikama. Upravo posljednja prilagodljiva LED svjetla proizvedena su od strane njemačkog proizvođača rasvjete Siteco, koji surađuje na projektu s EKZ-om.

Sistem funkcionira kao u automobilu, senzori u svjetiljkama provjeravaju vrijeme, otkrivaju maglu, kišu ili snijeg i automatski prilagođavaju raspodjelu svjetla za ravnomjerno osvjetljenje uz minimalni odsjaj. Objekt je u funkciji od kraja 2021. Je li osvjetljenje za ljudsko oko zapravo bolje s adaptivnim svjetiljkama u odnosu na trenutna svjetla? Odgovore ćemo znati na kraju ove godine, kada studija s ispitanicima treba procijeniti prednosti sustava.