Svijet čeka (cjenovna) drama na benzinskim stanicama: Ruska nafta nije pod sankcijama, ali je nitko ne kupuje!

Ruska nafta nije bila izravno na meti poraznih sankcija Zapada Moskvi — barem do sada. Zapravo, Sjedinjene Američke Države i Europa su dale sve od sebe kako bi izbjegle udar na ruska fosilna goriva

Očito je da tržište ne riskira kada je u pitanju ruska nafta. Trgovci, špediteri, osiguravajuća društva i banke ne žele mijenjati stvari iz straha da će naletjeti na sankcije Zapada, pie The Guardian. To znači da je znatna količina ruske nafte zapravo neiskoristiv, a to je upravo ono što Zapad nije želio da se dogodi jer su sada cijene nafte i benzina naglo porasle.

Premda je Zapad odvojio energetski sektor od sankcija nametnutih Rusiji, kazne nametnute bankama, pojedincima i ruskoj središnjoj banci stvorile su minsko polje za navigaciju energetskoj industriji. Sada se javlja dodatna zabrinutost, potaknuta komentarima Bijele kuće ovog tjedna, da će ruska nafta ipak biti sankcionirana.

Opskrba naftom nije uspijevala pratiti potražnju mnogo prije ruske invazije na Ukrajinu prošlog tjedna. Tržište nije u poziciji da izgubi niti barel iz Rusije, proizvođača broj dva u svijetu po proizvodnji sirove nafte prošle godine. Upravo to se dogodilo. Procjenjuje se da 4,3 milijuna barela ruske nafte dnevno nedostaje s tržišta jer je zapadni kupci odbijaju kupiti, rekla je voditeljica globalne trovine JPMorgana Natasha Kaneva Alison Kosik na CNN-.

Taj nedostatak je povisio cijene pa je cijna porasla za više od 20 posto prije nego što je Rusija napala Ukrajinu. Američka je sirova nafta u četvrtak ujutro porasla čak na 116,57 dolara po barelu, što je najviša razina od rujna 2008. godine. Rast cijena nafte također će povećati cijenu mlaznog goriva, transporta i nebrojenih proizvoda proizvedenih od nafte, a sve to će samo pogoršati inflaciju.

Jedan od najvećih problema je to što rafinerije odbijaju kupovati rusku naftu. Lipow je rekao da rafinerije u SAD-u, Finskoj, Švedskoj i drugdje zaziru od ruske sirovine. Ista se situacija događa i s tvrtkama za trgovinu energijom. Na primjer, Lipow je rekao da je jedna takva tvrtka ponudila jednu pošiljku ruske sirove nafte na prodaju – uz ogroman popust od 18,60 dolara ispod Brenta (svjetsko mjerilo za tržište nafte), umjesto malog popusta koji se obično nudio prije invazije. Ipak, nije bilo kupaca. Istodobno, mnoge banke odbijaju osigurati financiranje uobičajeno za kupnju nafte. Lipow je rekao da banke, uključujući Credit Suisse, Societe Generale, ING, Rabobank i Bank of China, odbijaju dati kredit svima koji žele financirati kupnju ruske nafte. Uz to neki tankeri čak odbijaju utovariti bilo što u ruske luke ili prevoziti rusku naftu. Velika Britanija, Kanada i druge zemlje zabranile su ruske tankere. Moguće je da bi se kupci ruske nafte ponovno mogli pojaviti ako Zapad razjasni svoj stav o sankcijama. To bi pomoglo u ublažavanju nestašice ponude koja zahvaća tržišta. Ipak, i dalje postoji bauk od još oštrijih sankcija Rusiji, a nafta je očita meta.

Tiskovna tajnica Bijele kuće Jen Psaki rekla je za CNN u srijedu ujutro da su sankcije na izvoz ruske nafte još uvijek na stolu.