Stala je i Lada: Proizvodnja u Rusiji je prestala jer nema dijelova!

Učinci na rusko automobilsko tržište bit će značajni s obzirom da je Lada prošle godine imala 21% udjela u prodaji automobila

Sankcije Rusiji pogađaju tamošnju industriju. Lada je u vlasništvu AvtoVAZ-a, a osnovana je 1966. godine kao jedan od primarnih proizvođača automobila u tadašnjem SSSR-u. Nakon raspada Sovjetskog Saveza i otvaranja trgovine s Rusijom, francuski proizvođač automobila Renault na kraju je 2007. godine preuzeo kontrolni udio od 67,61% u tvrtki.

Upravo su te međunarodne veze odigrale ulogu u zastoju u Ladinim ruskim tvornicama. Ogroman proizvodni pogon u Togliattiju na obalama rijeke Volge oslanja se za opskrbu dijelovima iz Renaultovih tvornica u Rumunjskoj, a preko 20% dijelova, uključujući konektore i druge elektroničke komponente, dolazi izvan granica Rusije. Tvornica tvrtke u Iževsku također je zaustavljena zbog krize. Prvo zaustavljanje proizvodnje dogodilo se 5. ožujka, a novo zaustavljanje trajat će od 9. ožujka do 11. ožujka.

Učinci na rusko automobilsko tržište bit će značajni s obzirom da je Lada prošle godine imala 21% udjela u prodaji automobila. U kombinaciji s mnogim drugim proizvođačima automobila koji su obustavili prodaju i poslovanje u Rusiji, bit će daleko manje novih vozila u prodaji u Rusiji u nadolazećim mjesecima. Osjetit će to i Renault koji je prošle godine ostvario 181 milijun dolara prihoda.