Nizozemska i Australija idu do kraja: Tuže Rusiju zbog srušenog putničkog aviona u istočnij Ukrajini!

Premda je Rusija odbacila nalaze istrage, pregovori između Rusije i Nizozemske trajali su do listopada 2020., kada je Rusija jednostrano odlučila odustati od njih

Australija i Nizozemska pokrenule su sudski postupak protiv Rusije zbog njezine uloge u rušenju aviona na letu MH17 Malaysian Airlinesa, objavio je The Guardian. To su u ponedjeljak objavile australska ministrica vanjskih poslova Marise Payne i glavna državna odvjetnica Michaelia Cash.

U području Hrabove u istočnoj Ukrajini oboren je 17. srpnja 2014. let Malaysian Airlinesa MH17 koji je letio iz Amsterdama za Kuala Lumpur. Svih 283 putnika i 15 članova posade poginulo je. Zajednički istražni tim pod vodstvom Nizozemske optužio je četiri osobe za obaranje zrakoplova 2019. godine.

Trojica od ovih osumnjičenih bili su Rusi i imali su veze s ruskom vojskom. Istrage su također otkrile da je projektil korišten za obaranje zrakoplova bio Buk-TELAR ruske proizvodnje, raketni sustav zemlja-zrak koji je pripadao 53. protuzračnoj vojnoj brigadi Ruske Federacije, izvijestio je News 9. Sustav je prevezen iz Rusije ujutro nakon incidenta na područje pod kontrolom separatista koje podržava Rusija. Projektil je mogla ispaliti samo obučena ruska vojna posada ili netko tko je djelovao izravno pod njihovim nadzorom, a sustav je vraćen u Rusiju ubrzo nakon incidenta, pokazala je istraga.

Australija se pridružila istrazi jer su 38 članova u nesretnom zrakoplovu bili njezini državljani. Premda je Rusija odbacila nalaze istrage, pregovori između Rusije i Nizozemske trajali su do listopada 2020., kada je Rusija jednostrano odlučila odustati od njih.

Nakon što nisu uspjele vratiti Rusiju za pregovarački stol, Australija i Nizozemska sada su se obratile Međunarodnoj organizaciji civilnog zrakoplovstva (ICAO) i ustvrdile da Rusija krši članak 84. Čikaške konvencije koja podupire zakone o zrakoplovstvu.

– Odbijanje Ruske Federacije da preuzme odgovornost za svoju ulogu u rušenju leta MH17 je neprihvatljivo i australska vlada je uvijek govorila da neće isključiti nikakve pravne opcije u našoj potrazi za pravdom – rekla je australska ministrica vanjskih poslova Marise Payne u izjavi.

Australija i Nizozemska uvjerene su da će im dokazi ruske umiješanosti pomoći u traženju pravde, ali su također spremne povući pravni potez ako se Rusija vrati za pregovarački stol.