Teška vremena i potez očajnika: Jedan vozač je u rezervoar dolijevao jestivo ulje!

Ljude treba razumjeti jer je mnogima cijena goriva previsoka, ali jestivo ulje u motoru? To nije dobra ideja

Visoke cijene goriva u državama zapadne Europe pogađaju dio stanovništva, a kad je tako onda su mnogima na pameti ekstremne mjere. Kada vozač vidi da litra benzina košta više od 15 kuna (u lokalnoj valuti), a načuo je da postoje jeftinije alternative i pritom ima auto stariji od petanest godina – sve je dopušteno.

Tako je jedan vozač u Congletonu (Velike Britanija), uhvaćen ispred supermarketa s nekoliko boca jestivog ulja, koje je odlučio koristiti umjesto goriva za svoj dizelski automobil. Čovjek je lijepo stao uz vozilo, otvarao bocu po bocu i dolijevao njihov sadržaj u rezervoar.

Podsjetimo, najveći problem biljnog ulja je razlika u viskoznosti u odnosu na konvencionalni dizel. Biljna ulja dovode do poteškoća pri pokretanju i negativno utječu na performanse kao i na vijek trajanja motora.

Pumpa za ubrizgavanje i mlaznice za ubrizgavanje nisu dizajnirane za viskoznije biljno ulje, zbog čega sagorijevanje nije optimalno. To ne znači samo smanjene performansi motora, nego također može uzrokovati oštećenje motora.