Tko će zamijeniti rusku naftu: Čini se da će tu ulogu preuzeti Saudijska Arabija!

Zbog neiskorištenih kapaciteta zaljevske zemlje jedine imaju mogućnost nadoknaditi manjak nafte proizvedene u Rusiji

Državna naftna kompanija Saudijske Arabije rekla je da će povećati investicije u proizvodnju nafte kako bi zadovoljila rastuću svjetsku potražnju. Saudi Aramco, najveći svjetski izvoznik nafte, objavio je da se njegova neto dobit povećala za 124% na 110 milijardi dolara u 2021., u usporedbi s 49 milijardi dolara godinu ranije. Tvrtka je objavila da je njezina dobit porasla kao rezultat viših cijena sirove nafte te zbog povećane marže u poslovanju s rafiniranjem i kemikalijama.

Sirova nafta Brent je ranije ovog mjeseca skočila na 139 dolara po barelu, što je rekord u 14 godina, ali je od tada pala na 110 dolara. Početkom prosinca cijena barela sirove nafte bila je ispod 70 dolara.

Aramco očekuje da će potražnja za naftom nastaviti rasti, a zbog toga se intenziviraju ulaganja, odnosno kapitalni izdaci. Oni za 2022. rastu između 40 i 50 milijardi dolara, s daljnjim povećanjima koji se očekuju do sredine desetljeća. Kapitalni izdaci državne naftne tvrtke bili su nešto ispod 32 milijarde dolara u 2021. Zapadne vlade su posljednjih dana zatražile od Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata da proizvode više nafte kako bi prekinule svoje oslanjanje na isporuke iz Rusije. Proizvodnju je pokušao potaknuti američki predsjednik Joe Biden, a arapske zemlje obilazio je i britanski premijer Boris Johnson.

Zbog neiskorištenih kapaciteta zaljevske zemlje jedine imaju mogućnost nadoknaditi manjak nafte proizvedene u Rusiji, a u slučaju povećanja proizvodnje i cijene bi mogle ostati u normali.