U krizi posao cvjeta: Znate li koliko je (dodatno) zaradila europska naftna industrija od početka ukrajinskog rata?!

Procjena Greenpeacea je da dodatni prihod naftne industrije u Europskoj uniji iznosi prosječno 107 milijuna eura dnevno

Studija koju je od tvrtke EnergyComment naručila ekološka organizacija Greenpeace jasno definira koliko je europska naftna industrija dodatno zaradila nakon ruske invazije na Ukrajinu. Prodajom dizela i benzina u Europi korporacije su ostvarile dodatni prihod od najmanje 3 milijardi eura.

Procjena Greenpeacea je da dodatni prihod naftne industrije u Europskoj uniji iznosi prosječno 107 milijuna eura dnevno – 94 milijuna eura od prodaje dizela i 13 milijuna eura od prodaje benzina.

Analiza hamburške istraživačke i konzultantske tvrtke EnergyComment usredotočuje se na rastuće marže na putu od prve točke, međunarodnih cijena sirove nafte, do europskih cijena goriva na benzinskim stanicama bez poreza i pristojbi. Zanimljivo je da su cijene na pumpama rasle puno brže od cijene sirove nafte. Između siječnja i ožujka cijena sirove nafte porasla je samo za oko 19 centi po litri. Istodobno je znatno veći rast cijena dizela iz rafinerije, oko 30 lipa po litri, te dizela na punionici, oko 37 lipa po litri.

Sličan, iako slabiji trend može se primijetiti i kod benzina. Visoke marže jasno pokazuju kako je naftna industrija iskoristila krizu, porasle su cijene duž opskrbnog lanca dok se njezina prosječna troškovna baza jedva promijenila.

Na kraju, ovakvi potezi rezultiraju povećanom inflacijom, rastom cijena u svim segmentima…