Registarske pločice: Kako ih zadržati kad prodajete automobili ili ih preseliti na drugo vozilo?!

Ako prodajete vozilo, a s njim se ne želite odreći i svojih tablica, odnosno ne želite ih ustupiti kupcu, navedite u kupoprodajnom ugovoru da vi kao kupac zadržavate registarske pločice

Ljudi se emocionalno vežu uz sve i sva, a neki bi rekli i uz svakoga. Ne čudi stoga nikoga kada netko želi zadržati svoje registarske pločice, od milja zvane tablice ili registracija i kada prodaje ili odjavljuje vozilo koje ih je do tada ponosno nosilo, točnije vozilo okolo na svojoj prednjoj i stražnjoj strani.

Odakle potreba za zadržavanjem starih pločica, možemo samo nagađati. Nekima se eto sviđa upravo ta kombinacija brojki i slova. Neki su praznovjerni pa misle da ih one čuvaju od udesa i kvarenja. Treći jednostavno vole stare stvari ili možda postoji neki posve četvrti ili peti razlog.

U svakom slučaju, treba se samo izjasniti jasno, glasno, nedvojbeno i u pisanoj formi da želite zadržati stare registarske pločice, odnosno izraziti želju da vam ih sačuvaju kako biste ih stavili na svoje novonabavljeno vozilo.

Ako prodajete vozilo, a s njim se ne želite odreći i svojih tablica, odnosno ne želite ih ustupiti kupcu, navedite u kupoprodajnom ugovoru da vi kao kupac zadržavate registarske pločice, a kupac će onda pri promjeni podataka dobiti neke druge, odnosno nove. Što ako vi u tom trenutku još nemate drugi automobil na kojeg bi mogli pričvrstiti svoje stare, tako voljene registarske pločice. Nema tu nikakvih problema! Propisi su vodili računa i o toj rupi u vremenskom slijedu.

Registarske pločice čuvat će za vas čak 90 dana stanica za tehnički pregled. Samo treba tražiti i dobit ćete! Odjava vozila, ista pjesma, ista pravila! Pravilnik o registraciji i označavanju vozila regulira meritorna pitanja. Tamo sve lijepo piše. Nakon odjave vozila stanica za tehnički pregled vozila koja je izvršila odjavu vozila poništava registarske pločice. Međutim, postoji iznimka. Naime, iznimno od toga stanica za tehnički pregled vozila koja je odjavila vozilo i kojoj su predane registarske pločice, na zahtjev vlasnika, čuva registarske pločice 90 dana od dana odjave vozila u kojem roku ih radi registracije svog vozila može preuzeti vlasnik ili druga osoba na temelju ovjerene izjave vlasnika registarskih pločica o ustupanju, odnosno 180 dana od dana odjave vozila ako se radi o registarskim pločicama za oldtimer (starodobna) vozila. Stanica za tehnički pregled ih lijepo deponira i tamo vas čekaju! Naravno da o tome postoji i određena evidencija tj. potvrda da su tablice na čuvanju u sigurnim rukama.