Nagrada za ‘najbolji’ plagijat: Što mislite, koji je od ovih poklopaca kotača – kopija?

Navodno su materijali kopije mnogo lošiji i poklopci pucaju, a Volkswagen je tužio Muramu

Intelektualno vlasništvo neke proizvođače pogađa kao i mnoge od nas trenutne vremenske prilike na Havajima. Uzmu tuđe, kopiraju i prodaju. Koliko je samo na svijetu lažnih Ray Ban naočala ili Rolexa, koji su se svojevremeno mogli kupiti za desetak dolara u nekim azijskim državama? Danas je vjerojatno teško dobiti tu cijenu jer inflacija utječe i na kopije.

Plagiarus je ‘nagrada’ koju dodjeljuje njemačka udruga Aktion Plagiarus. Riječ nagrada stavili smo pod navodnike jer ovo baš i nije nešto s čime biste se mogli pohvaliti, nije to Oscar, premda i tamo možete biti osramoćeno, odnosno dobiti šamar pred milijunima gledatelja. Nagrada se dodjeljuje posebno zanimljivim ili opasnim plagijatima, a u konkurenciji autoindustrije pobjedu su odnijeli naplatci za Volkswagenova vozila, koje je proizvela talijanska tvrtka Murama iz Torina.

Naravno, Volkswagen nije dao Murami dozvolu za proizvodnju sa svojim logom, a pogotovo ne za prodaju po cijeni 75 posto nižoj od originala. Navodno su materijali mnogo lošiji i poklopci pucaju, a Volkswagen je tužio Muramu. Na svili lijevo je original, a desno je kopija.

Koliko kopiranje može biti opasno pokazuje i primjer tlakomjera. Original proizvodi WIKA Alexander Wiegand SE & Co. KG, iz Klingenberga u Njemačkoj, a kopiju (s desne strane), distribuira Abdullah Corporation iz Dhaku u Bangladešu. Na stranu dizajn, ali stručne službe su utvrdile da kopirani industriji tlakomjer ne pokazuje točne vrijednosti što bi – složit ćete se – moglo biti poprilično opasno. Usput kopija je još ‘vjernija’ od originala jer na njoj piše Made in Germany!