Softverska blokada: Ukrali traktore u Ukrajini, prevezli ih u Čečeniju i sad ih ne mogu pokrenuti!

Strojeve koji su ukradeni proizveo je John Deere. Oni su opremljeni modernim softverom za koji se stalno instaliraju ažuriranja

Rat u Ukrajini potvrđuje staro pravilo da političari koji su sve pokrenuli možda i imaju u glavi zacrtane neke strateške ciljeve, ali na terenu se te akcije često svode na grabež i pljačku. U ukrajinskom gradu Melitopolju ruski vojnici su ukrali mnogo poljoprivrednih vozila, vrijednih pet milijuna dolara, i odvezli ih u Čečeniju. To prenosi američki kanal CNN. Pokazalo se da su traktori, sijačice i kombajni beskorisni jer su blokirani daljinskim upravljačima iz Ukrajine.

Strojeve koji su ukradeni proizveo je John Deere. Oni su opremljeni modernim softverom za koji se stalno instaliraju ažuriranja. Softver možete koristiti za dijagnosticiranje i rješavanje problema na daljinu. Također, konstantno je uključen GPS odašiljač. Time se zapravo može vidjeti kako traktor vozi po polju, ali možete ga i locirati, baš kao automobil. 

Ova funkcija otkrila je da su neki dijelovi opreme završili u blizni glavnog grada Čečenije, Groznom. Međutim, prethodno su poljoprivredni strojevi softverski blokirani. To znači da se ne mogu ni pokrenuti, a ne pomaže nijedna metoda koju koriste kradljivci automobila/traktora, jer je za rad potreban softver, koji je blokiran ili izbrisan. Procjenjuje se da će Čečeni ukradene strojeve moći koristiti samo kao dijelove…

Ukrajinsko ministarstvo poljoprivrede u subotu je objavilo da je Rusija ukrala nekoliko stotina tisuća tona žitarica tijekom rata.