U Teksasu se ne šale: Sankcije za sve tvrtke koje neće podržavati industriju proizvodnje i prerade nafte!?

Prošloga lipnja donesen je zakon koji zabranjuje državi da posluje s korporacijama koje bojkotiraju energetske tvrtke

Dok se Europa sve više udaljava do nafte, pogotovo nakon izbijanja rata u Ukrajini, u nekim dijelovima svijeta odbijaju priznati da postoje klimatske promjene, pa čak i penaliziraju one koji se za njih zalažu. Jedan od takvih primjera je i američka savezna država Teksas, koja od svih financijskih institucija traži da regulatore obavještavaju o svojim klimatskim politikama.

Prošloga lipnja donesen je zakon koji zabranjuje državi da posluje s korporacijama koje bojkotiraju energetske tvrtke. Kontrolor Glenn Hegar poslao je ovaj tjedan pisma na adrese gotovo 150 financijskih tvrtki, u rasponu od velikih privatnih investicijskih kompanija do manjih ulagača, o njihovim klimatskim planovima.

Zakon daje državnom kontroloru široku diskrecijsku ovlast da sastavi popis tvrtki i dopušta mu da odluči koje će tvrtke kontaktirati. U pismu se navodi da ako te tvrtke ne odgovore u roku od dva mjeseca to će rezultirati pretpostavkom, prema zakonu Teksasa, da tvrtka bojkotira energetske tvrtke, navodi Bloomberg. Spominju se klasični termini, kao Cancel kultura (koja bi htjela uništiti velike proizvođače nafte), te Woke ekonomija kojoj je cilj promovirati obnovljivu energiju. U Teksasu to neće proći, odnosno kažnjavat će se…