Procjena dizajnera interijera: Veliki ekrani u automobilima nisu budućnost!

Ideja je u automobilima imati sve na dohvat ruke, ali putem sučelja koja se pojavljuju samo kada vam zatrebaju i kada ih želite

Veliki ekrani u automobilima su najnovija moda. Što veći to bolji, a nekog velikog razloga za to nema. Nedavno je BMW uz novu seriju 7 predstavio i veliki kino ekran na stražnjim sjedalima, što donekle ima smisla, ali gledati iz velike blizine film dok vas voze? Ta navika jamči vam česta stajanja uz cestu zbog mučnine. Na konferenciji CarDesignNewsa, direktori automobilskih tvrtki govorili su upravo o ekranima.

– Uvjeren sam da su ove crne staklene površine površine u unutrašnjosti automobila… mi ćemo to ostaviti iza sebe, prije ili kasnije – rekao je šef BMW-ova dizajna interijera Matthias Junghanns, odgovarajući na pitanje gledatelja. Ideja je u automobilima imati sve na dohvat ruke, ali putem sučelja koja se pojavljuju samo kada vam zatrebaju i kada ih želite.

Conny Blomme, Polestarova menadžerica za dizajn interijera, dodala je:

– Sve ima svoj vrhunac, a vjerojatno i ekrani. Većinu vremena putujete u automobilu i više uživate u pogledu nego u ekranima.

Nitko ne zna točno što budućnost nosi, ali vozači i dalje moraju paziti na cestu, suvozači gledaju uokolo, a djeca? Ona su ionako (nažalost) najčešće simbiotski vezana s mobitelima, kao rak samac i moruzgva. U automobilima, u školama, parkovima, kod kuće…

Veliki ekrani infotainemnta u mnogi automobilima su samo smetnja, ali neki, poput Tesle, koriste ih da na njima grupiraju sve funkcije. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li ih se i oni rješavati.