Poznato je pod kojim se uvjetima Renault povlači iz Rusije: Sve je osigurano za povratak…

Francuska tvrtka će sve svoje dionice Renault Rusije prenijeti na Grad Moskvu, a dionice AvotVaza Ruskom institutu za istraživanje i razvoj vozila

Nakon napada Rusije na Ukrajinu svijet se mijenja, dojučerašnji partneri prisiljeni su otkazivati poslovanje u Rusiji, a jedan od njih je i Renault. Francuski proizvođač automobila zatvorio je svoju tvornicu u blizini Moskve, a odlučio se povući i iz vlasništva AvtoVaza, tvrtke, koja proizvodi Lade. U AvtoVazu Renault ima 67.69 posto vlasništva i imo je velike planove s Ladom, koja je trebala napasti europsko tržište s novim modelima. U pripremi je i nova Niva, koja se na tržištu trebala pojaviti za dvije godine.

Renault je sada objavio pod kojim će uvjetima ukinuti svoj udio u ruskoj kompaniji. Sve svoje dionice Renault Rusije prenijet će na Grad Moskvu, a dionice AvotVaza Ruskom institutu za istraživanje i razvoj vozila (NAMI). U ugovoru je klauzula da u sljedećih šest godina Renault može otkupiti dionice.

Sve navedene operacije Renaulta u Rusiji su godinama bile profitabilne i donosile su oko 200 milijuna eura čiste zarade.