Starlink Elona Muska ključan je Ukrajincima: Pomaže im na bojištu i u svakodnevnoj komunikaciji!

Starlink ima više od 2000 malih satelita na visini od 540 do 570 kilometara

Kada neka država kreće u rat protiv druge jedan od prvih ciljeva su komunikacije. Kada ih uništite, možete sijati paniku među stanovništvom, ali i presjeći vitalne veze između vojnih jednica na bojištu, stožera, logistike i drugih aktera koji su ključni u obrani.

Ukrajini je prijetio brzi komunikacijski kolaps tijekom ruske invazije, ali potez biznismena i većinskog vlasnika Tesle Elona Muska osigurao je napadnutoj državi internetske veze koje se danas koriste u svakodnevnoj komunikaciji, ali i tijekom akcija na bojištu, upravljanju dronovima, navođenju artiljerijske vatre… Musk je Ukrajinu spojio na svoj internetski sustav Starlink, koji proizvodi SpaceX (poznat i po raketama za letove u svemir) i tamo je poslao stotine satelitskih antena za prijem.

U čemu je kvaliteta Starlinka? Za razliku od sustava koje se oslanjaju na samo nekoliko satelita u visokoj orbiti, Starlink ima više od 2000 malih satelita na visini od 540 do 570 kilometara, a to znači da je iznimno težak hakerski napad na cijelu mrežu jer bi hakeri morali ulaziti u svaki satelit i mijenjati mu programske kodove. Također, Muskovi stručnjaci omogućili su brzu promjenu kodova na svim satelitima kada osjete da su napadnuti.

U svijetu je još nekoliko sustava satelitskog interneta koji funkcioniraju (Viasat, Hughes Network Systems…) ili su u razvoju (Kuiper Systems – Amazon, jedan sustav priprema i Kina…). Staralink testira i američka vojska u raznim aplikacijama, pogotovo u zrakoplovstvu.

Inače, procjena je da Starlink Musku trenutno donosi 25 milijuna dolara prihoda mjesečno (250.000 pretplatnika po 100 dolara mjesečno), što je minimalan iznos u odnosu na planove, ali i ulaganja od više milijardi dolara. On spominje i godišnje prihode od 30 milijardi dolara, ali mnogi analitičari misle da je to preoptimistično. Njegova ideja je u nekom trenutku imati u niskoj Zemljinoj orbiti čak 42.000 satelita u mreži Starlinka.