Elon Musk tvrdi: U najvećoj krizi Teslu je spasio Daimler, a ne američki porezni obveznici!

Iz današnje perspektive, mislite li da se netko u Daimleuru kaje zbog ulaganja u Teslu?

Elon Musk priznaje da je Tesli bila potrebna ruka pomoći prije 13 godina kada je svijet bio u velikoj ekonomskoj krizi. Sjećate se tog perioda, sve je počelo 2007., a neki naši političari su lakonski tvrdili da krize u Hrvatskoj neće biti. Bili smo jedna od koja su se najkasnije izvukle iz recesije.

Elon Musk prihvatio je poziv na razgovor sa vlasnicima Teslinih automobila u Silicijskoj dolini. Tijekom razgovora otkrio je ključni podatak. Izvršni direktor Tesle objasnio je da je 2008. godine Daimler spasio Teslu od propasti. Tvrdi da nisu američki porezni obveznici spasili kompaniju, odnosno državni zajmovi.

Daimler, tvrtka pod kojom je radio i Mercedes-Benz, htio je napraviti električni Smart samo da bi smirio europske regulatore. Tvrtka je trebala tehnologiju za dobar pogonski sklop. U to je vrijeme najmudrija odluka bila koristiti tuđu stručnost ili, narodski, outsourcati. Daimlerovi direktori javili su se Tesli, koja ja već tada paradirala s električnim Roadsterom. Potom je Daimler uložio veliki novac u Teslu, a čak je ušao i u manjinsko vlasništvo kompanije.

Tesla je novac od državnog zajma dobila tek 2009. godine i to po nepovoljnim uvjetima. Nije to bio novac unaprijed (koji su navodno dobivali proizvođači poput Forda ili GM-a) nego je tvrtka dobivala sredstva tek kada bi državi pokazala račune, odnosno troškove za određene segmente poslovanja. Sav novac vraćen je 2010. godine nakon prvog kruga javne ponude dionica.

Iz današnje perspektive, mislite li da se netko u Daimleuru kaje zbog ulaganja u Teslu? Američki proizvođač eklektričnih automobila zagospodario je tržištem…