Koliko košta pokazivanje ‘prostog’ prsta policiji: U Njemačkoj – puno…

Policija je rekla da se nije radilo o malom prekršaju te da je kazna mogla biti još drastičnija

Okružni sud u Passauu osudio je 53-godišnjeg vozača na novčanu kaznu nakon što je u kolovozu prošlog kolovoza snimljen tijekom neprimjerene geste u blizini izlaza Donautal Ost, na autocesti A3. Čovjek je pokazao srednji prst kameri, a da pritom uopće nije kažnjen, odnosno nije vozio prebrzo.

Prema podacima prometne policije, drugi vozač koji je pretjecao 53-godišnjaka je prekoračio dopuštenu brzinu. Prilikom analize fotografije službenici su otkrili gestu i podnijeli kaznenu prijavu. Vozač je prvotno uložio prigovor na kaznu, a slučaj se otegao nekoliko mjeseci. Međutim, na kraju nije mogao pobjeći kazni. Osuđen je na 50 kazni od 100 eura po dvije točke neprimjerenog ponašanja što jednostavnom matematikom vodi do 5000 eura.

U pismu policiji, muškarac je rekao da žali zbog incidenta i ispričao se. Policija je rekla da se nije radilo o malom prekršaju te da je kazna mogla biti još drastičnija. Osobe koje vrijeđaju tijekom vožnje mogu se suočiti s kaznom zatvora do godinu dana, objavila je policija u obližnjem Passauu.

Pokazivanje srednjeg prsta drugom sudioniku u prometu u cestovnom prometu u Njemačkoj je prekršaj prema članku 185. Kaznenog zakona (StGB). Predviđena je kazna zatvora do jedne godine ili novčana kazna.