Nova punionica za električna vozila: Dolazi s rekordnom brzinom…

Punionica može doseći vršnu snagu od 3750 kW ili, ako želite, 3,75 MW

CharIN, neprofitna organizacija koja okuplja 260 tvrtki aktivnih u području električne mobilnosti i infrastrukture za punjenje, upravo je predstavila najmoćniju punionicu Megawatt Charging System ikada konstruiranu. MCS je dizajniran za kamione i teška vozila, a njegov razvoj trajao je četiri godine.

CharIN je pustio punjač u rad povezujući ga sa Scaniijinim električnim kamionom i pokazao da se uređaj već može puniti pri snazi ​​iznad 1 MW. Megavatni sustav punjenja dizajniran je za maksimalnu struju od 3000 ampera i do 1250 volti. To znači da može doseći vršnu snagu od 3750 kW ili, ako želite, 3,75 MW. Dovoljno je podsjetiti da trenutne ultrabrze punionice za električne automobile dosežu snagu od 350 kW i dopuštaju punjenje za oko 20-30 minuta. S ovim punjačem bi to bilo deset puta kraće!

Finalni standard bit će objavljen 2024., ali već 2022. neki članovi CharIN-a će pokazati svoje verzije ovih punjača, koji usvajaju novi konektor za koji se udruga nada da će ga prihvatiti svi proizvođači kamiona na baterije i teških teretnih vozila.

U međuvremenu, u Njemačkoj članovi CharIN-a već testiraju MCS sustav na terenu. Konzorcij zainteresiranih partnera iz industrije i istraživačkih instituta pokrenuo je pilot projekt HoLa za testiranje potencijala sustava punjenja na električnim vozilima velikog dometa.

Među značajkama koje će biti implementirane u MCS sustav su i mogućnost punjenja vozila opremljenih CSS2 konektorom, automatskim mehanizmima punjenja i dvosmjernim punjenjem.