Njemački proizvod: Sljedeće godine u automobile dolazi prvi sustav upravljanja pomoću joysticka!

Paravan ima ogromno iskustvo u razvoju kontrolnih sustava za osobe s invaliditetom

Svakoga dana napredujemo pa je bilo samo pitanje vremena kada će se netko sjetiti i upravljača u automobilima. Njemački dobavljač Schaeffler-Paravan od sljedeće godine želi pokrenuti upravljanje automobilima pomoću joysticka umjesto upravljača. Gotovo otkako je automobila u funkciji je sustav upravljanja s obručem i letvom volana.

Njemačka tvrtka pokreće testiranje sustava by-wire, pomoću joysticka, u sportskim automobilima i cestovnim vozilima. Kontrole funkcioniraju baš kao u kompjuterskoj igrici: lijevo je lijevo, desno je desno, naprijed je gas, a kočnice unazad. Paravanovo upravljanje joystickom smatra se revolucionarnim. Zato je kao investitor u ovaj projekt ušao Schaeffler i sada zajednički pokušavaju komercijalzirati sustav 2023. godine. Sustav se može čak i naknadno ugraditi. Prednosti su velike jer nema više udaraca koji se prenose preko upravljača kada vozite preko rupa, upravljanje više ne troši snagu, a rad sustava aktivne sigurnosti je olakšan jer se volan više ne mora pomicati prilikom korigiranja smjera vožnje.

Paravan ima ogromno iskustvo u razvoju kontrolnih sustava za osobe s invaliditetom, a zajednička tvrtka objavljuje da je po pitanju razvoja tri godine ispred konkurencije. Očekuje se da će od ovog sustava najviše koristi imati upravo osobe s invaliditeom.