HAK-ov stručnjak: Sedam najčešćih kvarova na ljetnim putovanjima! Broj četiri: Pregrijavanje motora!

Ako je problem s ventilatorom, često je otvorena mogućnost da se pronađe kvar na instalaciji koja se može popraviti na cesti

HAK-ov suradnik za tehničku podršku Marin Morava u sedam kratkih priča će vam objasniti sedam najčešćih kvarova automobila u ljetnom periodu, odnosno najčešće intervencije na cesti HAK-ovih mehničara. Na četvrtom mjestu je pregrijavanje motora:

–  Ovo je česta intervencija u ljetnom periodu za naše tehničare, a razlozi kvara mogu biti različiti. Kod vozila koja čekaju u kolonama, ako im se ne uključuje ventilator, dolazi do pregrijavanja motora. Ne otvara li se termostat dolazi do sprečavanja protoka tople rashladne tekućine prema hladnjaku i motor se počinje pregrijavati. Potom, tu je i puštanje rashladnog sredstva zbog neispravnih rashladnih cijevi pumpe vode ili brtvi na motoru ili hladnjaku. Naši tehničari mogu pomoći ako se rashladni sistem nije jako pregrijao te ako je izvor problema probušeno crijevo koje se može brzo i jednostavno zakrpati i potom dopuniti rashladni sistem. Ako je problem s ventilatorom, često je otvorena mogućnost da se pronađe kvar na instalaciji, koja se može popraviti na cesti ili se ventilator može direktno uključiti kako bi se došlo do prvog servisa.