Amerika ima novo oružje za Rusiju i Kinu: U pripremi su baloni koje lete na velikim visinama!

Baloni nisu nova tehnologija. NASA, privatne tvrtke, pa čak i američka vojska eksperimentirali su s njihovom upotrebom u prošlosti

Današnja oružja su sofisticirana i skupa, ali to ne mora biti pravilo. Odnosno, najbolje je kada su jednostavna ili jeftina, odnosno kada mogu ispuniti oba uvjeta. SAD ulaže u balone za velike visine koji mogu provoditi nadzor s visine od 27.400 kilometara, najvljuje Politico. Pretpostavlja se da će baloni nadzirati testiranje i upotrebu hipersoničnog oružja Kine i Rusije.

Baloni su već korišteni u SAD-u u projektu osmišljenom za lociranje trgovaca drogom. No ovaj balon neće nositi samo kamere. Pentagon je usredotočen na korištenje balona za velike visine i komercijalnih satelita u napadačkoj simbiozi, koja se naziva kill chain ili lanac ubijanja. Dakle, baloni će biti opremljeni i ubojitim oružjem, po potrebi.

Specijalizirane balone proizvodi Raven Aerostar, odjel Raven Industries. Opremljeni su jedinicom za upravljanje letom i napajaju se baterijama na solarni pogon što ih čini ekološki prihvatljivima i dugovječnima.

Baloni su jednostavni za korištenje i isplativi za proizvodnju. Njihovi troškovi za razvoj i rad kreću se u stotinama tisuća dolara u usporedbi s milijardama potrebnim za druge zrakoplove ili satelite.

Baloni nisu nova tehnologija. NASA, privatne tvrtke, pa čak i američka vojska eksperimentirali su s njihovom upotrebom u prošlosti. To je zato što nude mnoge prednosti uz minimalne troškove.