Velika šteta: Što ako u rezervoar natočite pogrešno gorivo ili AdBlue?!

Ulijete li AdBlue u rezervoar za gorivo učinak će biti katastrofalan

Zaborav, životne brige, uzeli ste vozilo iz rent a cara ili posudili službeno vozilo koje ima dizelski motor, a vi benzinca… Mnogo je razloga zbog kojim možete natankati krivo gorivo u rezervoar automobila, a problemi mogu biti ozbiljni. Jedan od najčešćih poziva našoj Pomoći na cesti je upravo zbog toga – krivo utočeno gorivo!

Imate li sreće i shvatite li na benzinskoj pumpi da u dizelaša točite benzin, odmah stanite i ne uključujte automobil. Zovite HAK i mi ćemo ispumpati gorivo iz rezervoara prije nego što krene prema ključnim dijelovima sustava. U suprotnom, uključite li automobil i krenete li voziti – vrijeme je da upotrijebimo riječ katastrofa. Ulazak benzinskog goriva u osjetljivi sustav dizelskog motora mogao bi za sobom povući skupe posljedice, zamjenu visokotlačne pumpe, injektora, cijevi za goriva i tanka. Benzin nema sposobnost dizela da djeluje poput lubrikanta u sustavu ubrizgavanja i upravo zbog toga će stradati injektori, pumpa…

U suprotnom, utočite li dizelsko gorivo u benzinca šteta je manja, ali ako niste pokrenuli automobil najbolje je opet ispumpati gorivo iz rezervoara. Nastavite li s krivim gorivom može doći do oštećenja injektora. Ako možete, nazovite servisera, koji će vam pomoći i objasniti što učiniti.

Pojavila se i nova opasnost: što ako u otvor za dizelsko gorivo utočite AdBlue tekućinu, koja služi za redukciju emisija dušikovih oksida kod dizelskih motora. Svakakve se greške događaju, a moguća je ova. Adblue dijeluje korozivno jer je mješavina ureje i vode, učinak je savim drugačiji nego li je samo miješanje benzina i dizela u sustavu ubrizgavanja. Štete su često samim točenjem teško ispravljive, a da se ne zamjeni kompletan sustav ubrizgavanja s svim vodovima brizgaljkama spremnikom i pumpama. Zapravo, jedna od najgorih i najskupljih kombinacija u praksi ako se dogodi. Često proizvođači izbjegavaju da se otvori za punjenje Adbluea nalaze neposredno pokraj otvora za gorivo pa se čep za Adblue može naći u prtljažniku ili u motornom kod nekih modela kako bi se smanjila mogućnost pogreške.

HAK će iz rezervoara ispumpati samo gorivo, a ne i AdBlue. Prije pružanja usluge HAK traži korisnika usluge da potpiše izjavu isključivo namijenjenu za istakanje pogrešno odabranog goriva, a ostali sadržaji nisu dio izjave jer ih ne možemo očistiti na terenu – potrebno je skidati spremnik i ispirati cijeli sustav dobave goriva, a to je isključivo radionička usluga.