Čeka li nas ovo u automobilima? Upravo testiraju vozila s prednjim STOP svjetlima!

Prednje kočiono svjetlo bit će namijenjeno pješacima na prijelazima, kao i biciklistima te drugim vozačima

Jedno od glavnih pravila sigurnosti na cestama je vidjeti i biti viđen. Ovaj moto slijedi i Lumaco Innovations AG, koji je osmislio sustav prednjih kočionih svjetala. Osnivač tvrtke je Lubomír Marjak iz Kysucea u Slovačkoj, koji ima i europski patent za ovu tehnologiju, a koji očekuje da će prednje stop svjetlo smanjiti broj prometnih nesreća i ublažiti njihove posljedice. Sustav radi pomoću zelene LED trake koja se nalazi na prednjem dijelu automobila, a svijetli zajedno sa stražnjim stop svjetlima kada se pritisne papučica kočnice. Zelena boja je odabrana jer je nedvosmislena i brzo prepoznatljiva te se još ne koristi u automobilskoj industriji, piše Slovakia Postsen.

Prednje kočiono svjetlo bit će namijenjeno pješacima na prijelazima, kao i biciklistima te drugim vozačima, koji će biti sigurni da vozač automobila koji im se približava zna za to i koči zbog toga. Osim toga, prednje svjetlo kočnice moglo bi postati koristan asistent u budućnosti u kojoj će s vremenom vjerojatno biti uključena i autonomna vozila.

Međutim, kako bi se prednje svjetlo kočnice moglo primijeniti u praksi, predstavnici Europske komisije i Europskog parlamenta zahtijevaju rezultate testova u uporabi. Glavno testiranje održat će se u regiji Trenčin i djelomično u regiji Žilina. Zelenim prednjim stop svjetlima bit će opremljeni autobusi, vozila cestovne uprave (automobili, gospodarska vozila i kamioni) ili automobili regije ili njezinih predstavnika. Sveukupno će biti nekoliko stotina vozila. Testiranje, koje je započelo 22. rujna i trajat će do 22. lipnja, financiraju i županija i Lumaco Innovations AG. Osim toga, u međunarodni projekt uključeni su prometna policija te sveučilišta u Bonnu i Žilini.