Start/stop funkcija tijekom hladnijih dana ponekad ne isključuje motor automobila: Znate li zašto je tako?

Računalu je prioritet da akumulator ima dovoljno energije za pokretanje motora

Start/stop sustavi na automobilima su dio serijske opreme. Konstantna gašenja motora kad stanete s vozilom štede gorivo i smanjuju emisije CO2 (pomažu proizvođačima automobila u postizanju klimatskih ciljeva). No posebice tijekom zimskih mjeseci start/stop sustav često neće isključiti vozilo kada ga, na primjer, zaustavite na semforu. Zašto je tako?

Ako je hladno, a vi ste uključili električne potrošače, svjetla, grijač stražnjeg stakla, klima uređaj ili brisače, računalo može procijeniti da je uključivanje start/stop sustava opasno za akumulator vozila i neće isključiti motor. Računalu je prioritet da akumulator ima dovoljno energije za pokretanje motora. Dakle, onemogućuje start/stop u slučaju da je baterija toliko ispražnjena da se motor neće ponovno pokrenuti. Inače, akumulator koji podržav start/stop sustav osigurava i do 500.000 ciklusa paljenja i gašenja vozila.

Start/stop neće intervenirati kada je motor hladan. Računalo zna da je motor najučinkovitiji kada je potpuno zagrijan. Stoga će održavati motor u radu dok ne postigne optimalnu temperaturu. Na vašoj instrumetnoj ploči pojavit će se crveni simbol start/stop sustava (slovo A okruženo linijom sa strelicom) ili neka druga poruka da sustav ne radi, odnosno da ne isključuje motor.

Start/stop neće raditi kada je odabran stupanj prijenosa za vožnju unatrag, kada je aktivna pomoć pri parkiranju te kada krećete na uzbrdici. Ne radi ni kada je otvoren poklopac motora ili kada otkopčate sigurnosni pojas.