Upozorenje nogometnim navijačima: Ne skidajte katarske aplikacije za Svjetsko nogometno prvenstvo!

Postoji stvarna mogućnost da posjetitelje Katara, a posebno ranjive skupine, nadziru katarske vlasti

Bliži se Svjetsko prvenstvo u nogometu, tisuće navijača će putovati u Katar, a tamo bi, navodno, trebali biti posebno oprezni. Poruka nogometnim navijačima od europskih šefova za zaštitu podataka: aplikacije za Svjetsko prvenstvo u Kataru predstavljaju ogroman rizik za privatnost, stoga ih nemojte preuzimati. Europski regulatori za zaštitu podataka upozorili su na rizike koje predstavljaju katarske aplikacije za posjetitelje Svjetskog prvenstva, a posljednji je bio njemački povjerenik za zaštitu podataka. U priopćenju od utorka, Nijemci su rekli da podaci koje su prikupile dvije katarske aplikacije ide mnogo dalje nego što to pokazuju obavijesti o privatnosti aplikacija, piše Politico.

– Jedna od aplikacija prikuplja podatke o tome hoće li se telefonirati i s kojeg broja – izjavile su njemačke vlasti.

– Druga aplikacija aktivno sprječava uređaj na kojem je instalirana da prijeđe u stanje mirovanja. Također je očito da podaci koje koriste aplikacije ne samo da ostaju lokalno na uređaju, već se također prenose na središnji poslužitelj.

Njemački voditelji podataka kažu da ako baš morate preuzeti aplikacije, onda to učinite na drugom, praznom telefonu. Norveška i francuska agencija za zaštitu podataka već su izdale slične savjete.

Norveški regulator u ponedjeljak je rekao da je uznemiren opsežnim pristupom koji aplikacije zahtijevaju.

– Postoji stvarna mogućnost da posjetitelje Katara, a posebno ranjive skupine, nadziru katarske vlasti – navodi se.

Francuska agencija priopćila je kako bi obožavatelji trebali biti posebno oprezni s fotografijama i video zapisima te preporučuje da putnici instaliraju aplikacije neposredno prije polaska i izbrišu ih čim se vrate u Francusku.

Stranci koji posjećuju zemlju zamoljeni su da preuzmu službenu aplikaciju Svjetskog kupa Hayya, dok će oni koji posjećuju zdravstvene ustanove morati preuzeti aplikaciju za praćenje infekcija Ehteraz. Stručnjaci su obje aplikacije označili kao špijunski softver jer katarskim vlastima pružaju širok pristup podacima ljudi, kao i mogućnost čitanja, brisanja ili mijenjanja sadržaja, pa čak i izravnih poziva.