Bez kompromisa u Moldaviji: Vozači koji su vozili pod utjecajem alkohola moraju raditi u mrtvačnici!

Ovo mi je najteža pouka u životu. Gotovo je s alkoholom, nikad više neću piti, ni jednu kap - rekao je jedan vozač

U Moldaviji imaju veliki problem s vozačima koji voze pod utjecajem alkohola. To su odlučili riješiti na najradikalniji način. Vlasti nude izlaz vozačima kojima je oduzeta dozvola zbog vožnje pod utjecajem alkohola – mogu dobiti dozvolu nazad ako uplate oko 1500 kuna (prosječna plaća je oko 200o kuna) te time kupe ulaznicu u poseban korektivni program. Naime, oni u bolnicima moraju pomagati žrtvama prometnih nesreća, a kad im pomoć nije potrebna – a to je često – prosljeđuju ih na drugi odjel. Naime, tad moraju pomagati u mrtvačnici, radeći sve poslove koji se tamo inače rade (asistirati u autopsijama, prati leševe…). Program je počeo u gradu Chisinau 2019. godine sa šestero vozača koji su kažnjeni zbog vožnje pod utjecajem alkohola. Jedan je odustao nekoliko minuta nakon što je počeo raditi u mrtvačnici, a drugi je izjavio:

– Ovo mi je najteža pouka u životu. Gotovo je s alkoholom, nikad više neću piti, ni jednu kap. Ne želim se ovdje vratiti.

Niti to nije sve – kad završe s programom, ovi nesretnici još moraju položiti vozački ispit.

Sada su u Moldaviji objavili da ovaj program ima odlične rezultate. Od 2019. godine prošlo ga je čak 600 vozača, a nakon toga su zabilježili samo jednog ponovljača. Dakle, samo jedan recidivist, koji se vratio starim navikama vožnje pod utjecajem alkohola, od njih šest stotina.