NASA će u svemir slati nuklearne rakete? Cilj je ubrzanje putovanja na Mars?!

Projekt, u suradnji s agencijom američke vlade DARPA, za cilj ima razvijanje pionirskog pogonskog sustava za svemirska putovanja.

NASA je otkrila planove za testiranje raketa na nuklearni pogon koje bi astronaute prevezle na Mars u ultra brzom vremenu. Agencija se udružila s američkom vladinom Agencijom za napredna obrambena istraživanja (DARPA) kako bi predstavila nuklearni termalni raketni motor već 2027. godine, objavila je NASA jučer. Projekt je namijenjen razvoju pionirskog pogonskog sustava za svemirska putovanja koji bi se uvelike razlikovali od kemijskih sustava koji prevladavaju od početka moderne ere raketne tehnike stare gotovo puno stoljeće.

– Korištenje nuklearne termalne rakete omogućuje brže vrijeme tranzita i smanjuje rizik za astronaute – objavila je NASA u priopćenju za javnost. Upravo smanjenje vremena putovanja ključna je komponenta za ljudske misije na Mars, jer duža putovanja zahtijevaju više zaliha i robusnije sustave. Dodatna prednost bila bi povećani kapacitet nosivosti i veća snaga za instrumente i komunikaciju, navodi agencija.

NASA, koja je prošle godine uspješno testirala svoju novu eru svemirskih letjelica Artemis, kao glavno rješenje za putovanja do Mjeseca i Marsa te natrag, nada se da će u 2030-ima iskrcati prve ljude na crveni planet u sklopu svog programa.

Koristeći trenutnu tehnologiju putovanje do Marsa trajalo bi oko sedam mjeseci. Inženjeri još ne znaju koliko bi se vremena moglo skratiti korištenjem nuklearne tehnologije, ali Bill Nelson, administrator NASA-e, rekao je da bi to omogućilo svemirskim letjelicama i ljudima da putuju dubokim svemirom rekordnom brzinom.

Naime, novi nuklearni električni propulzijski sustavi koriste pogonsko gorivo puno učinkovitije od kemijskih raketa, ali pružaju nisku količinu potiska, kaže agencija. Reaktor proizvodi električnu energiju koja pozitivno puni plinske pogone poput ksenona ili kriptona, gurajući ione van kroz potisnik, koji pokreće svemirsku letjelicu. Učinkovito koristeći mali potisak, nuklearni električni propulzijski sustavi ubrzavaju svemirske letjelice na dulja razdoblja i mogu pokrenuti misiju na Mars koristeći mnogo manje goriva koje je potrebno za sustave velikog potiska.