Njemački ekolozi traže od BMW-a zabranu proizvodnje dizelaša i benzinaca: Sud je odbio taj prijedlog, ali…

Deutsche Umwelthilfe ne odustaje i tražit će mišljenje višeg suda...

Njemačka ekološka organizacija Deutsche Umwelthilfe tužila je BMW na Okružnom sudu u Münchenu. Cilj tužbe je da BMW do 2030. u potpunosti ukine motore s unutarnjim sagorijevanjem u novim automobilima (Europski rok za ukidanje dizelaša i benzinaca je 2035. godina) te da do 2030. drastično smanji emisiju CO2 prodanih novih vozila. Prema DUH-u, BMW je dužan djelovati u skladu s obvezujućim propisima Pariškog sporazuma o zaštiti klime i njemačkog Zakona o zaštiti klime. Samo s automobilima prodanim u 2021. godini, BMW je bio odgovoran za 62,2 milijuna tona CO2 u cijelom svijetu – više nego što godišnje ispuste zemlje poput Finske, Norveške ili Portugala, kažu u DUH-u.

Sud u München odbio je tužbu, ali uz ogradu da tužba može biti uspješna u budućnosti ako klimatski ciljevi ostanu neispunjeni.

Savezna direktorica DUH -a Barabara Metz, kaže:

– BMW-ov poslovni model temelji se na uništavanju naših sredstava za život. Više se ne mirimo sa svjesno prihvaćenom klimatskom štetom koju uzrokuje ova kompanija. Pogotovo nakon današnje sudske odluke, uvjereni smo da će iza nas stati viša instanca. Spremni smo iznijeti ovaj slučaj pred Savezni sud pravde.

Osim BMW-a, DUH tuži i Mercedes-Benz te tvrtku za distribuciju nafte i prirodnog plina Wintershall Dea. Postupak protiv Mercedes-Benza trenutno je pred Višim regionalnim sudom u Stuttgartu.